Australisch paard redt zichzelf en eigenaresse uit de rook

0
275
Archiefbeeld paard.

De Australische merrie Charmer heeft op de laatste dag van 2019 haar eigenaresse Bec een enorme dienst bewezen. Bec Winter besloot op Oudjaarsavond haar woning te verlaten omdat de bosbranden die Australië teisteren te dichtbij kwamen. Ze reed met haar merrie richting het strand, maar raakte onderweg volledig gedesoriënteerd door de dichte rook. Het was haar paard dat een veilige uitweg vond, zo bericht HLN.

Enorm veel rook

‘Ik wist niet of we op het vuur afreden of waar het zich precies bevond, omdat we geen updates konden krijgen. Ik weet enkel dat er enorm veel rook hing’ verklaarde Bec achteraf. ‘Ik voelde de hitte en ik wist niet of dat van de zon of het vuur was. Het was beangstigend, maar ik had er zoveel vertrouwen in dat Charmer me er veilig weg zou kunnen krijgen en dat deed ze ook. Ze is mijn held.’

Onderdak

Hoewel de huurwoning van Bec de vlammenzee heeft overleefd, is er wel veel schade aangericht. Bij haar afwezigheid hebben anderen haar woning geplunderd en vernield. Bec en haar familie vonden allen onderdak bij een hotel in de buurt dat hen gratis huisvesting en voedsel heeft aangeboden. Ook Charmer kon daar terecht, het hotel heeft een grote weide beschikbaar gesteld voor paarden die door de branden getroffen zijn.

Branden niet onder controle

Door de bosbranden in Australië zijn inmiddels zeker 23 mensen en een half miljard dieren omgekomen. Daarnaast werden er miljoenen hectares bos en honderden woningen verwoest. De aanhoudende hitte (rond de 50 graden Celsius), een stevige wind en de langdurige droogte zorgen ervoor dat de vlammen telkens weer aangewakkerd worden waardoor de brandweer de bosbranden niet onder controle krijgt.

Bron: HLN / NOS / Buitenruiters
Foto: Guillaume Champeau – Imported from 500px (archived version) by the Archive Team. (detail page), CC BY 3.0, bijgesneden om passend te maken.