Bijvoeren in Oostvaardersplassen deze winter toegestaan

0
85
koniks
Archieffoto koniks.

De heckrunderen en konikpaarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen mogen komende winter worden bijgevoerd als er te weinig voedsel is. Dat heeft de provincie Flevoland laten weten aan Staatsbosbeheer.

Het bijvoeren geldt niet voor de edelherten in het gebied. Die mogen volgens de wet alleen bijgevoerd worden als er bijzondere weersomstandigheden zijn.

Felle protesten

In de winter van vorig jaar stierf een groot deel van de zogenoemde grote grazers in de Oostvaardersplassen door honger en kou. Dat leidde tot felle protesten waarbij actievoerders de confrontatie aangingen met Staatsbosbeheer en probeerden de dieren zelf bij te voeren.

Populaties verkleinen

De commissie-Van Geel adviseerde in april dit jaar om het aantal grote grazers in het gebied drastisch terug te brengen. De provincie nam dat advies over en is inmiddels begonnen aan het afschieten van edelherten. Die populatie moet van 1800 naar 490. Ook worden er ongeveer 150 konikpaarden gevangen en elders uitgezet.

Tussenjaar

De provincie verwacht niet dat de hele operatie voor de komende winter is afgerond, schrijft Omroep Flevoland. Daarom wordt er in dit ‘tussenjaar’ nog bijgevoerd als dat nodig is. Als de populatie grote grazers is teruggebracht, zal bijvoeren niet meer nodig zijn.

Bron: NOS
Foto: Wikimedia / Matthias Süßen