Campagne in New Forest moet ponylevens redden

0
407

In het Engelse nationale park New Forest is er een campagne gericht op automobilisten gaande. Actievoerders willen dat ze langzamer rijden en paarden en vee ruimte geven. De reden hiervoor is dat er in de afgelopen drie weken maar liefst vijf veulens zijn overleden na een aanrijding.

Drama

Het laatste ongeluk vond plaats op 15 juni jongstleden. Een automobilist reed een merrieveulen aan en liet het met een gebroken rug langs de kant van de weg achter. Het veulen werd gevonden door een voorbijganger en geëuthanaseerd door medewerkers van het nationale park. Om het nog triester te maken overleed vorig jaar ook een veulen van dezelfde merrie door een aanrijding.

Roekeloos

‘We hebben een bericht hierover op social media geplaatst’, aldus Sarah Weston aan Horse & Hound. Sarah is een van de oprichters van de New Forest Roads Campaign. ‘De gemeenschap doet haar best om de mooiste veulens te fokken zonder dat er teveel van geboren worden, dus dit is vreselijk om mee te maken. Ik vind het moeilijk om te begrijpen dat mensen zo roekeloos omgaan met de levens van de pony’s.’

Voorzichtig rijden en niet voeren

Sarah voegt toe dat ze met deze campagne twee verschillende boodschappen wil uitdragen. Ze wil automobilisten vragen om voorzichtig en langzaam te rijden én om de pony’s niet te voeren. Als de pony’s weten dat ze eten kunnen krijgen, zullen ze steeds vaker de weg op lopen en zelfs auto’s benaderen.

‘De veulens van dit jaar lijken tammer dan ooit en soms zie je ze gewoon langs de weg op de auto’s wachten’, waarschuwt ze.

Doorrijders

Meer dan de helft van de recente sterfgevallen onder de pony’s zijn veroorzaakt door automobilisten die vervolgens de plaats van de aanrijding verlaten. Dit is onnodig, gezien het niet strafbaar is om de dieren aan te rijden, tenzij bewezen kan worden dat er sprake was van gevaarlijk rijgedrag.

Er wordt een beloning van 5.000 pond uitgeloogd voor ieder die een automobilist die betrokken was bij een aanrijding van één van de pony’s en daarna de plaats van de aanrijding verliet zonder het te melden. ‘Mensen zijn wettelijk verplicht om na zo’n aanrijding te stoppen en uit te zoeken van wie de pony is. Als ze dat niet kunnen, dan moeten ze in elk geval binnen 24 uur melding maken van het incident. Dat is niet moeilijk, ze kunnen gewoon de politie bellen’, aldus Sarah.

Bron: Horse & Hound
Foto: Unsplash / Cristy Zinn