Coronavirus: paardensportaccomodaties aangepast open

0
497
stal
Archiefbeeld paarden op stal.

Gisteren heeft minister Bruins in een persconferentie aangegeven dat horeca en sportsclubs per direct dienen te sluiten tot 6 april 2020, dit in een poging om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Paardensportaccommodaties vormen op een aantal fronten een uitzondering hierop.

De FNRS bericht dat de stallen geopend blijven zodat paarden in hun basisbehoeften voorzien kunnen worden. Er worden wel maatregelen genomen, zo worden onder andere manegelessen per direct afgelast.

‘Niet zomaar sluiten’

Haike Blaauw, directeur van de FNRS, verklaart: ‘Paardensportbedrijven kunnen niet zomaar sluiten. De paarden en pony’s moeten dag en nacht verzorgd worden, maar daarnaast ook regelmatig beweging krijgen. De dieren moeten elke dag veel bewegen, die kan je niet zomaar stil zetten. We begrijpen de noodzaak van het rigoureus sluiten van sportclubs, maar paardensportbedrijven moeten wel anders benaderd worden. Als sector moeten wij wel hele duidelijke maatregelen treffen.’

Lessen gaan niet door

Als gevolg van de uitspraak van minister Bruins, zullen maneges hun paardrijlessen in elk geval tot 6 april 2020 moeten afgelasten. Omdat de verzorging van de paarden door moet gaan, blijven de maneges wel open. Paardeneigenaren, personeel en dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers blijven toegang houden.

Paardensportverenigingen zonder eigen paarden dienen hun accommodatie de komende tijd te sluiten voor clublessen of andere evenementen. Ook mogen zij geen mensen en paarden van buitenaf de accommodatie laten gebruiken voor training.

Maatregelen pensionstallen

Pensionstallen blijven wel open voor paardeneigenaren. De FNRS verzoekt pensionhouders echter wel om extra maatregelen te nemen en stelt daarbij de volgende richtlijnen voor ze op:

  • Pensionklanten mogen uw stal bezoeken voor de dagelijkse verzorging en training van hun paard.
  • Pensionklanten met verkoudheidsklachten moeten verzocht worden thuis te blijven tot zij hersteld zijn. Samen met de pensionhouder moet in dat geval gezocht worden naar ondersteuning in verzorging en eventueel training.
  • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.
  • Kantines, moeten net zoals alle horeca-gelegenheden per direct sluiten, tot minstens 6 april 2020.
  • Neem de voorgeschreven hygiënemaatregelen in acht.

Vraag aan pensionklanten:

  • Geen extra bezoekers mee te nemen. Alleen indien strikt noodzakelijk.
  • Niet in groepjes samen te komen.
  • Contact te vermijden.
  • Alleen voor de noodzakelijke verzorging en training op stal te blijven.
  • Vraag ruiters, indien in bezit, ruiterhandschoenen te dragen om zo fysiek contact met de omgeving te beperken.

Overdraagbaar op paarden?

Heb je je paard bij huis, ben je niet helemaal fit en vraag je af of je je paard zou kunnen besmetten als je hem verzorgt? Op YouTube-kanaal ‘Hart voor Paarden’ wilden ze dat ook weten en deden ze navraag. Goed nieuws: momenteel zijn er geen redenen om aan te nemen dat de ziekte van mens op paard overdraagbaar zou zijn.

Bekijk de volledige video over paarden en het coronavirus hieronder:

Bron: FNRS / Hart voor Paarden / Buitenruiters
Foto: Wikimedia Commons / Philippe Alès, CC BY-SA 4.