Dazenactiviteit voorspellen? Check de weersverwachting!

0
535

Heerlijk, dit prachtige zonnige weer. De zomerse temperaturen lenen zich uitstekend voor het maken van lange buitenritten. Helaas wordt momenteel menig ritje verstoord door dazen die paard en ruiter als een lekker hapje beschouwen. Omdat de activiteit van dazen sterk verband houdt met de temperatuur, de wind en de luchtvochtigheid is het een goed idee om voor je plannen maakt de weersverwachting even te controleren.

Warm, vochtig en windstil

Dazen zijn koudbloedige dieren. Dit houdt in dat ze zich eerst moeten opwarmen, voor ze actief kunnen zijn. Bovendien houden ze niet van een lage luchtvochtigheid. Concreet houdt dit in dat ze actief worden als de temperatuur rond de 20 graden Celsius ligt, zeker wanneer de luchtvochtigheid ook hoog is.

Het kan dus de moeite waard zijn om vroeg op pad te gaan na een koudere nacht, dan zullen er beslist minder dazen zijn. Is de nacht echter zwoel geweest, dan kom je er met een beetje pech echter nog meer tegen dan midden op de dag. De luchtvochtigheid zal dan ’s ochtends namelijk hoger zijn dan overdag.

Regen en wind

Als het regent lijkt het alsof er minder dazen zijn, maar dat zal veelal komen doordat de temperatuur in een bui daalt. Als de temperatuur hoog genoeg blijft, zul je ook in de regen last blijven hebben van de beestjes. Wél zijn het slechte vliegers, wat inhoudt dat er minder dazen zullen zijn als er een windje staat.

Goed voorbereid op pad

Voorspelt de weerman dus warm, zwoel weer met weinig wind, dan kun je er vanuit gaan dat er veel dazen zullen zijn. Wil je toch op pad op zo’n dag? Kies dan voor luchtige lichaamsbedekkende kleding voor jezelf en overweeg om je paard een vliegenuitrijdeken op te doen.

Laat je je paard toch maar op de wei staan met een vliegendeken op? Bedenk dan dat sommige paarden aan de ren gaan als ze belaagd worden door dazen.  Zij zullen overdag misschien liever in een (schuil)stal staan en laten zich ’s avonds weer zien als er minder dazen zijn. Als je de mogelijkheid hebt, kun je ervoor kiezen om je paard overdag op stal te zetten en ’s nachts op de wei te laten.

Bron: Ruiteren en Mennen / Buitenruiters
Foto: Unsplash / Elijah Hail