Ierse kustwacht redt merrie die zee op zwom

0
297
Archiefbeeld strandrit

De grootste nachtmerrie van de Noord-Ierse amazone Louise Presho leek werkelijkheid te worden toen ze haar merrie in de golven langs de Ierse kust zag verdwijnen. Even daarvoor was zij tijdens een strandrit ten val gekomen, waarna merrie Valentine het strand af galoppeerde, de zee in rende en uit het zicht verdween. Gelukkig liet Valentine zich uiteindelijk door de bemanning van een reddingsboot naar het strand leiden.

Recht op het water af

Louise was samen met haar vriendin Samantha en hun beide paarden naar het strand gekomen om daar te rijden. Na een half uur rijden schrok Valentine plots, waarbij ze haar amazone Louise van haar rug bokte. ‘Het lukte mij om mijn paard bij me te houden en we besloten af te wachten omdat we er vanuit gingen dat Valentine wel weer zou stoppen en terug naar mijn paard, haar volle zus Misfit, zou komen’, vertelt Samantha aan Horse & Hound. ‘Ze draaide echter om en liep recht op het water af. Louise liep het water in en riep haar, maar ze bleef maar gaan. Zoiets heb ik een paard nog nooit zien doen’.

Vrees voor het ergste

Toen bleek dat Valentine niet uit zichzelf terug zou komen, belde Samantha de kustwacht. Die wisten niet zeker of ze met een boot konden uitrukken vanwege het weer, maar ongeveer drie kwartier nadat de merrie het water was in gegaan, bevestigden ze dat er een boot onderweg was. ‘Toen vreesden we al voor het ergste omdat we haar niet meer zagen en we dachten dat ze het niet overleefd had’, vertelt Samantha.

‘Al gauw kregen we echter te horen dat ze haar hadden gezien en dat ze leefde, maar dat het lang zou duren om haar terug naar de kust te brengen’. De merrie blijkt geluk te hebben gehad, doordat het water relatief laag stond, heeft ze niet de gehele tijd hoeven zwemmen. ‘We denken dat dat haar leven gered heeft’, besluit Samantha.

Bron: Horse & Hound
Foto: Buitenruiters