Alle mest uitgeplozen, de mestkever is aan het werk

0
696
Archiefbeeld mest opruimen.

Woon je in Oost-Nederland en heb je gemerkt dat het uitmesten van de paddock of wei een stukje lastiger is geworden de afgelopen tijd? In plaats van mooie compacte drollen tref je compleet uitgeplozen hopen mest aan, ga die maar eens opscheppen. Als je zo’n uitgeplozen drol ziet, is de kans groot dat er mestkevers aan het werk zijn geweest.

Veel meldingen

Volgens Nature Today worden er de afgelopen dagen met name uit het oosten van het land veel meldingen van kleine mestkevers (Aphodius contaminatus) gedaan. Deze kleine mestkevers zijn gek op paardenmest, dus het is niet zo gek dat wij – als paardenhouders – ze in de buurt van onze paarden aantreffen.

Mest verwerken

De kevers kunnen geen kwaad en richten in principe geen schade aan. Ze kunnen alleen voor overlast zorgen, bijvoorbeeld als je op de fiets in een zwerm terechtkomt, of ze massaal op je huis gaan zitten. Het uitmesten wordt er dus ook niet gemakkelijker op, want al die losse vezeltjes oprapen is geen doen.

Volgens NatuurlijkPaarden.nl moeten we ons daar echter niet druk om maken, want de mestkevertjes leveren goed werk. ‘Ze verwerken de paardenmest in een razend tempo tot een uit elkaar getrokken plakkaat overblijfselen: alleen wat onverteerde korte stukjes hooi blijven nog liggen. Prachtig om deze diertjes aan het werk te zien – en een voorbeeld van gezond bodemleven!’

Op onderstaand filmpje is te zien hoe de mestkevers massaal door de mest krioelen.

Bron: Facebook NatuurlijkPaarden.nl / Nature Today / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters