Onderzoek: Paarden kunnen zeventien verschillende gezichten trekken

0
182
De amazone was ruim twintig minuten bewusteloos.

Er komt steeds meer aandacht voor de lichaamstaal van paarden en inmiddels weet het gros van de paardenmensen wel hoe bewegingen van de oren, het hoofd, de benen en de staart geïnterpreteerd moeten worden.

Echter, uit onderzoek is gebleken dat paarden net als mensen verschillende gezichtsuitdrukkingen kunnen tonen. Sterker nog: paarden kunnen in totaal zeventien verschillende gezichten trekken, dat is drie meer dan chimpansees en slechts tien minder dan mensen.

EquiFACS

Onderzoekers die verbonden zijn aan de universiteit van Sussex hebben een systeem gecreëerd genaamd het Equine Facial Action Coding System (EquiFACS). Met behulp daarvan bepaalden ze alle subtiele uitdrukkingen die paarden lieten zien.

Om te bepalen welke uitdrukkingen paarden kunnen tonen hebben ze een paardenhoofd ontleed en de gezichtspieren ervan onderzocht. Daarnaast hebben ze nog vijftien uren gespendeerd aan het bestuderen van het gedrag van 86 verschillende paarden. Op deze manier konden ze alle mogelijke gezichtsuitdrukkingen die paarden kunnen tonen kunnen vastleggen.

Nader onderzoek

Van de zeventien vastgelegde uitdrukkingen werden de meest voorkomende uitdrukkingen uitgelicht en nader onderzocht. Zo werd bepaald dat het optrekken van de mondhoeken (wat wij kennen als smakken/kauwen) vaak getoond werd als teken van onderdanigheid. De onderzoekers zagen met dat met name jonge paarden deze uitdrukking toonden als ze oudere paarden ontmoetten.

Een andere beweging die regelmatig gezien werd was het optrekken van het bovenste ooglid en het tonen van oogwit. Bij de meeste paarden is het oogwit doorgaans niet zichtbaar, maar in geval van angst sperren paarden – net als mensen – vaak hun ogen verder open.

Management en welzijn

Volgens de onderzoekers zijn hun bevindingen van nut voor mensen die met paarden werken, zoals veeartsen. ‘EquiFACS voorziet mensen die met paarden werken van een vertaling van de gezichtsuitdrukkingen die het dier kan tonen. Op deze manier kan er antwoord worden gegeven op vragen met betrekking tot het juiste management van het dier en zijn welzijn.’

Lees het volledige artikel – inclusief filmpjes ter illustratie – hier (Engels).

Bron: CNN
Foto: Unsplash / Chrissie Kremer