Onderzoek: Paardrijden een van de meest riskante sporten voor meiden

0
160

Wetenschappers die onderzoek deden naar sportgerelateerde verwondingen hebben geconstateerd dat paardrijden voor jonge meiden één van de meest riskante sporten is, zo bericht Horse & Hound.

Paardrijden in top drie

De wetenschappers analyseerden de eerste hulp-bezoeken bij twee ziekenhuizen in Oxfordshire over een periode van drie jaar tijd. Ze ontdekten dat bijna de helft (47,4%) van de personen die gewond raakten tijdens recreatieve activiteiten uit personen tussen de 0 en 19 jaar oud bestond.

Paardrijden staat in de top drie van meest riskante sporten voor meiden in deze leeftijdsgroep. Trampolinespringen zorgt daarbij voor de meeste verwondingen, daarna paardrijden, gevolgd door korfbal. Jongens raken sneller gewond tijdens voetballen en rugbyen.

Botbreuken en hoofdletsel

Het zijn vooral de erg jonge amazones (leeftijdsgroep 5 – 9) die botbreuken oplopen bij een valpartij. Bij 11 van de 16 amazones die werd binnengebracht op de eerste hulp, was er sprake van een botbreuk. Botbreuken zijn sowieso de meest voorkomende reden voor een bezoek aan de eerste hulp. Bij een kwart van alle bezoekers, worden een of meerdere breuken vastgesteld.

In de rapportage van 324 ongelukken die leidden tot een bezoek aan de eerste hulp, waren er 16 paardgerelateerde ongelukken te onderscheiden. In 87,5% van de gevallen was het slachtoffer vrouwelijk. Ook was een val van een paard de meest voorkomende oorzaak van hoofdletsel bij meiden (12%).

Preventie nodig

Volgens de wetenschappers is het goed dat de overheid kinderen probeert te stimuleren om te sporten, maar gebeuren er daardoor ook meer sportgerelateerde ongelukken. Ze zijn van mening dat er meer moet worden gedaan om ongelukken te voorkomen.

‘Als de lokale overheden en scholen willen voorkomen dat kinderen gewond raken tijdens het sporten, zouden ze zich met name op de kinderen uit de eerste vier groepen van de basisschool moeten richten’, stellen ze. ‘Voor trampolines gelden inmiddels al strengere veiligheidseisen. Voor de veiligheid van jonge rugbyspelers en amazones moet ook meer aandacht komen.’

Geniet!

Dat paardrijden riskant kan zijn, niet alleen voor jonge amazones, weten we allemaal. Uit onderzoek is echter ook gebleken dat paardrijden een positief effect kan hebben op de fysieke gesteldheid en het algemene welzijn van mensen. Bovendien hebben veel mensen op psychisch vlak baat bij de omgang met paarden. Geniet dus vooral van je paard, met je kind of alleen, maar wees voorzichtig en blijf alert.

Bron: Horse & Hound / Buitenruiters
Foto: Pexels / Tatiana