Onderzoek: Ruiters hebben minder kennis dan ze denken

0
116
Volgens recent onderzoek hebben paardenmensen de neiging hun kennis te overschatten.

Ruiters weten minder van paarden dan ze zelf denken, dat is de uitkomst van een nieuw onderzoek naar dit onderwerp. Onderzoekers wilden weten of ruiters een correct beeld hebben van hun paardenkennis. Dat bleek niet het geval te zijn, zo bericht Horse & Hound.

Algemene kennis en paardenkennis

Het onderzoek werd verricht onder paardenliefhebbers en mensen die niets met paarden hebben. De deelnemers hadden verschillende opleidingsniveau en moesten een vragenlijst invullen ter toetsing van hun algemene kennis. Daarna moesten ze aangeven hoeveel vragen ze goed beantwoord zouden hebben.

De groep paardenliefhebbers – die ook het aantal jaren ervaring moest opgeven – vulde vervolgens nog een lijst met paardgerelateerde vragen in. Ook voor die set vragen moesten de ruiters aangeven hoeveel van de vragen ze juist beantwoord hadden.

Paardenkennis overschat

Uit dit onderzoek bleek dat beide groepen deelnemers min of meer gelijk presteerde in de algemene kennis-quiz. Ook gaven ze een goede schatting van het aantal correcte antwoorden. Bij de paardgerelateerde vragen was dit heel anders. De onderzoekers stellen dat de ruiters de neiging hadden om hun paardenkennis te overschatten.

‘Uit onze eerste bevindingen valt te concluderen dat alle ruiters hun kennis op paardengebied overschatten. Dit impliceert dat mensen uit de paardenwereld slechts een beperkt inzicht in hun eigen vaardigheden hebben’, laten ze weten.

Dunning-krugereffect

Dit effect heet het Dunning-krugereffect. Dit is een psychologisch verschijnsel waarbij minder competente mensen zich niet bewust zijn bij hun gebrek aan kennis of mogelijkheden.

Het onderzoek – waar 123 paardenmensen en 128 niet-paardenmensen aan meewerkten – is het eerste onderzoek waarmee het Dunning-krugereffect bij ruiters wordt aangetoond.

Volgens de onderzoekers is dit echter een klein, verkennend onderzoek geweest. Meer onderzoek in deze richting is noodzakelijk om daadwerkelijke conclusies te trekken. Tevens geven ze aan dat het nuttig kan zijn om te onderzoeken of ruiters hun fysieke mogelijkheden met betrekking tot de paardensport ook overschatten.

Gevolgen voor welzijn en veiligheid

‘Iedereen heeft wel eens een situatie meegemaakt waarbij iemand niet zo goed presteerde, maar ervan overtuigd is dat hij of zij een geweldig resultaat heeft neergezet’, vertellen de onderzoekers. ‘Dat is hoe het Dunning-krugereffect werkt.’

‘Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat ruiters hun paardenkennis overschatten. Ze denken dat ze meer van paarden afweten, dan daadwerkelijk het geval is. Deze zelfoverschatting kan serieuze gevolgen hebben voor het paardenwelzijn, de mentale gesteldheid van ruiters en de veiligheid van paard en ruiter.’

Bron: Horse & Hound
Foto: Pexels / Bas Masseus