Onderzoek: de ontwikkeling van jonge paarden in een kudde

0
888
Archiefbeeld kudde.

In mei van dit jaar werd er door de non-profitorganisatie Hästen i Skåne een nieuw project opgestart waarin de ontwikkeling van jonge paarden wordt onderzocht. In samenwerking met Olympisch springruiter Peder Fredricson, diens vader en meervoudig wereldkampioen IJslandse paarden Magnus Skulasor werd het project opgestart.

Zij stelden een kudde samen van een- en tweejarige Zweeds gefokte springpaarden en een groep IJslandse paarden en lieten deze los in een heuvelachtig gebied van ruim 70 hectare groot. Onderzocht wordt hoe de 25 jonge paarden zich ontwikkelen nu zij zich vrij kunnen bewegen over dit grote terrein. Dit doen ze door de fysieke toestand van de paarden en de ontwikkeling die zij doormaken wordt dagelijks te monitoren.

Meer activiteit

Nu het project enkele maanden loopt, komt de onderzoeksgroep met hun eerste bevindingen. Zij hebben geconstateerd dat de kudde in kwestie meer dan twee keer zoveel activiteit vertoont als de controlegroep die in een kleiner gebied loopt. Bovendien bewegen ze vier keer zoveel als de paarden die op stal staan en overdag in een paddock komen.

De afstanden die de jonge paarden afleggen zijn vergelijkbaar met die van paarden in het wild. De dieren leggen gemiddeld 8 kilometer per dag af. Dit is het dubbele van wat de controlegroep in het kleinere gebied doet: zij bewegen gemiddeld 4 kilometer per dag. De ‘paddockpaarden’ bewegen significant minder: slechts 2 kilometer per dag.

Wat wel in alle groepen gelijk is is de tijd die de paarden al kauwend op voedsel spenderen: 11 uur per dag. Dit betekent dat de paarden in het grote gebied dus grotere afstanden afleggen om het eten te vinden.

Voordeel in sport

De onderzoekers concluderen met dit tussentijdse rapport dat het erop lijkt dat er veel ruimte nodig is om paarden ‘natuurlijk’ te huisvesten. Het doel van dit project is om met deze manier van huisvesten betere, gezondere sportpaarden op te fokken die de Zweden op lange termijn een voordeel in de sport geven.

Peder Fredricson is alvast positief: ‘Ik ben blij dat het project zo goed verloopt. Naar mijn idee is dit dé manier om jonge paarden sterk en gezond te laten opgroeien.’

Bron: World of showjumping
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters