Paard op hol na inhaalactie mountainbiker

0
161
Archiefbeeld menpaard.

In het Limburgse Mook is vanochtend een paard met wagen op hol geslagen. Het incident gebeurde aan de Groesbeekseweg, vlak voor de grens met Gelderland, zo bericht 1Limburg.

Geschrokken van mountainbiker

Volgens een fotograaf die ter plaatse was, schrok het paard van een mountainbiker die de aanspanning met een flinke vaart passeerde. Het dier sloeg op hol en de menners vielen daardoor van de wagen af.

Politie en ambulancepersoneel kwam ter plaatse om de menners te helpen. Na een medische check werd duidelijk dat de menners niet mee naar het ziekenhuis hoefden. Familieleden ontfermden zich over hen en namen het paard en de wagen weer mee.

Nederlandse Toer Fiets Unie

Het gaat vaker mis tussen ruiters of menners en mountainbikers, en dat terwijl ze een gezamenlijke interesse hebben: van de buitenlucht genieten. De Nederlandse Toer Fiets Unie besteedt daarom op haar website uitgebreid aandacht aan het passeren van paarden. Op de website staan onder meer de volgende tips voor de fietsers:

  • Kondig jezelf aan. Niet door te bellen, maar gewoon even te roepen. Het paard zal je mensenstem herkennen en weten dat je geen bedreiging vormt
  • Minder vaart. Als je een paard met hoge snelheid nadert, kan het zich bedreigd voelen en op de vlucht slaan
  • Geef het paard ruimte. Ook als je het dier langszij passeert, kan het tijdens een schrikreactie schoppen. Houd tijdens het passeren dus zo mogelijk twee meter of meer afstand.

Bron: 1Limburg / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Amélie Tsaag Valgren