Paard overleden na ongeluk door vuurwerk

0
719
Archiefbeeld paard.

Een paard dat vier weken geleden gewond raakte toen hij schrok van vuurwerk en in zijn angst over de omheining probeerde te springen, is alsnog overleden aan zijn verwondingen.

Paniek

De zesjarige ruin Harry werd op 2 november in de ochtend gewond aangetroffen in zijn wei in Noord Wales. Zijn eigenaresse Laura vermoedt dat hij geschrokken is van het vuurwerk dat die nacht bij een woning vlakbij de wei werd afgestoken. Zij denkt dat hij in paniek is gaan rennen en over de omheining heeft willen springen, waarbij hij zichzelf op een weidepaal spietste en een diepe wond in zijn been opliep. Met man en macht werd haar paard uit zijn benarde positie bevrijd en naar de kliniek gebracht, waar hij sindsdien stond.

Afscheid nemen

Het leek de goede kant op te gaan met Harry, vertelde ze later aan Horse & Hound. Echter, op 27 november kreeg zij het telefoontje dat geen paardeneigenaar ooit hoopt te krijgen. Harry was gaan liggen, kon niet meer overeind komen en de veeartsen op de kliniek konden niets meer voor hem betekenen. Het spierweefsel in zijn been was dermate beschadigd dat herstel niet meer mogelijk was. Het enige dat Laura nog kon doen, was hem van zijn pijn laten verlossen.

Geen vuurwerk meer

Laura laat weten dat het moeilijkste aan het verlies van Harry is, is dat het voorkomen had kunnen worden als zij had geweten dat er vuurwerk zou worden afgestoken. ‘Dit was iets dat niet had hoeven gebeuren. Ik hoop dat mensen zich door dit ongeluk realiseren dat vuurwerk niet meer aan particulieren verkocht zou moeten worden.’

Bron: Horse & Hound
Foto: Laurie Eskes voor Buitenruiters

Gerelateerd:

Tips om je paard veilig Oud & Nieuw door te helpen