Paarden in Oostvaardersplassen nog niet overgeplaatst

0
562
koniks
Archieffoto koniks.

De konikpaarden die vanuit de Oostvaardersplassen zullen worden verplaatst naar andere natuurgebieden, gaan pas aan het einde van de winter verhuizen. Dagblad van het Noorden bericht dat de paarden naar andere natuurgebieden in binnen- en buitenland verhuizen. In het Flevolandse natuurgebied blijven 450 paarden over.

Teveel grote grazers

De paarden moeten weg omdat er veel te veel grote grazers in het Europese vogelreservaat rondlopen. Om die reden worden ook ruim 1800 edelherten afgeschoten. De heckrunderen in de Oostvaardersplassen blijven ongemoeid.

Vangweide

Staatsbosbeheer verhuist deze en volgende week wel zestig konikpaarden uit het wandel- en recreatiegebied Oostvaardersveld naar Texel en Lauwersmeer. De kudde in het Oostvaardersveld is al vaker uitgedund. De dieren worden met voer in een vangweide gelokt en daar gecontroleerd door een dierenarts. Daarna gaan ze op transport.

Hoewel de paarden uit de Oostvaardersplassen veel wilder zijn dan die uit het wandelgebied, hoopt Staatsbosbeheer die 160 dieren op dezelfde manier te kunnen vangen.

Bron: DVHN
Foto: Wikimedia / Matthias Süßen