Wethouder: ‘Paarden moeten met mestzak openbare weg op’

0
478
Archiefbeeld mest.

Pensionstallen en maneges zijn zijn verantwoordelijk voor mest op de openbare weg. Daarom moeten paarden mestzakken dragen zodra de openbare weg ermee betreden wordt, stelt wethouder Petra van der Wereld.

Geen overlast

De aanleiding van deze uitspraak is gelegen in het ‘principeverzoek’ dat het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem ontving voor het aanleggen van een nieuwe rijbak in Leimuiden. Wanneer de initiatiefnemers doorzetten, wil de wethouder harde afspraken met ze maken met betrekking tot de mest. Omwonenden mogen volgens haar geen last hebben van paardenmest op de stoep en straat.

Mestzak mogelijk als voorwaarde

‘Ik vind dat je als manege een taak hebt, om ervoor te zorgen dat er een zak onder het paard hangt, als ze op straat lopen. Of anders moet je zorgen dat je de poep opruimt. Ik wil deze eis mogelijk als voorwaarde opnemen, voordat we goedkeuring geven aan de nieuwe paardenbak’, verklaart ze aan het AD.

De wethouder gaf aan dat er op meerdere plaatsen in de gemeente overlast wordt ervaren door paardenmest op de weg. Als voorbeeld geeft ze de straat waar ze zelf woont, waar men inmiddels een oplossing heeft gevonden. ‘Na veel buurtprotesten lopen door onze straat alle paarden met een paardenluier.’

Bron: AD
Foto: Buitenruiters