Paardenhouder verzet zich tegen fietstunnel: ‘Paarden raken in paniek’

0
3515
Archiefbeeld fietstunnel.

De familie Koornstra uit het Drentse Peize verzet zich tegen de aanleg van een fietstunnel onder de Groningerweg bij Peizerwold, zo bericht Dagblad van het Noorden.

De familie vreest dat hun vier paarden straks niet meer veilig naar het weiland aan de overkant van de weg gebracht kunnen worden. De paarden raken in paniek in de tunnel als er knetterende brommers passeren, stelde zwager Rob Menkveld vrijdag bij de Raad van State.

Veiligheid voor fietsers

Hij voerde namens Koornstra in Den Haag een rechtszaak tegen het bestemmingsplan van de gemeente Noordenveld. De fietstunnel is een plan van de provincie Drenthe. Twee dorpsverenigingen vroegen de provincie aandacht voor de onveilige oversteek voor schoolgaande jeugd van de Brunlaan over de Groningerweg. Op deze 80 kilometerweg van Peize naar Hoogkerk wordt vaak te hard gereden. Op verzoek van de provincie maakte de gemeente het bestemmingsplan Fietstunnel Peizerwold.

Koornstra is niet tegen een veilige oversteek, zegt woordvoerder Menkveld. Maar provincie en gemeente hebben geen rekening gehouden met het belang van de familie. Die huurt van Natuurmonumenten een weiland aan de overkant van de weg. Met de vier paarden wordt nu gewoon de rijbaan overgestoken. Als de fietstunnel er ligt moeten de dieren en hun begeleiders tachtig meter door de berm lopen voordat ze kunnen oversteken. ‘Door een berm die schuin afloopt. Zeker als het gras nat is kan dat niet’, zegt Menkveld.

Schrikreacties

Door de fietstunnel van twintig meter lang is geen optie vanwege de schrikreacties bij de paarden. Koornstra is voorstander van een fietsbrug maar die ziet de provincie niet zitten. Volgens de gemeente kunnen de paarden getraind worden door de tunnel te gaan. Op straat zijn er ook allerlei geluiden, stelt de gemeente. De provincie wacht met de aanleg van de tunnel op de uitspraak van de Raad van State. Die volgt over enkele weken.

Bron: DVHN
Foto: Wikimedia / Wutsje