Op reis met je paard: Houd het fijn en veilig

0
710
trailer
Acrhieffoto paardentrailer.

Als je je paard wilt vervoeren, heb je meer te doen dan enkel het aankoppelen van de trailer, het opladen van je paard en de auto starten. Met een beetje planning, voorbereiding en wellicht wat oefenen kun je je paard eenvoudig en vertrouwd van A naar B verplaatsen.

Of je nou op wedstrijd gaat of je paard van stal verhuisd, het vervoeren van paarden kan met verschillende uitdagingen komen. TheHorse geeft daarom een aantal tips voor als je een (langere) reis met je paard moet maken.

Plan je route (en eventuele pauzes) voorafgaand aan je reis

Zelfs als je de navigatie aan hebt staan, kan het geen kwaad om een idee te hebben van welke route je moet nemen. Kies een route die je veelal over grote wegen leidt, aangezien dat comfortabeler is voor je paard.

Als je echt een lange rit voor de boeg hebt, onderzoek dan ook waar je veilig kunt pauzeren om je paard wat water aan te bieden. Bedenk ook hoever je kunt komen met een volle tank brandstof. Als je langer dan twaalf uur moet reizen, is het wellicht niet verkeerd om ergens halverwege te overnachten, wat je dus ook weer vooraf moet regelen.

Weet welke papieren je nodig hebt

Het paardenpaspoort is vanzelfsprekend, maar wat denk je van een keuring door de NVWA en een eventueel gezondheidscertificaat als je naar het buitenland gaat? Als je wilt weten welke papieren je nodig hebt, doe dan de check bij de NVWA.

Oefen

Als het een tijdje geleden is dat je paard op de trailer heeft gestaan, of als je weet dat hij niet gemakkelijk laadt, is het raadzaam om voorafgaand aan de reis te oefenen met in- en uitladen.

Het is tevens belangrijk dat je paard goed reageert op beschermers die je wilt gaan gebruiken tijdens de reis. Als je paard nog nooit hoge transportbeschermers om heeft gehad, kan het geen kwaad om daar ook even mee te oefenen.

Zorg dat je trailer in goede staat is

Als je je paard veilig wil vervoeren, is het belangrijk dat je trailer goed onderhouden is. Zorg voor een goed onderhoudsschema en houd je daar ook aan, ondanks dat in Nederland een APK voor je trailer niet verplicht is. Je wil toch dat de banden, breekkabel, vloer en het frame te allen tijde in goede staat zijn, dus laat je trailer minimaal één keer per jaar nakijken door een expert.

Realiseer je dat een reis impact op je paard heeft

Als je met je paard reist, zijn er meer zaken waar je rekening mee moet houden dan enkel de weg voor je. Het maken van een reis kan best wat impact op je paard hebben, bijvoorbeeld op de spijsvertering. Voer geen krachtvoer vlak voor de reis en zorg ervoor dat je voer meeneemt waar je paard al aan gewend is.

Bron: TheHorse
Foto: Wendy Koekoek