Ruitergewicht: afvallen uit liefde voor de sport

0
569
Archiefbeeld paard.

Ruitergewicht, een gevoelig onderwerp. Wanneer ben je nou eigenlijk te zwaar voor een paard, en zouden maneges een gewichtslimiet voor hun ruiters moeten hanteren? Nicky, een Britse amazone die wilde deelnemen aan rijlessen voor ruiters met een beperking, kreeg begin dit jaar te horen dat lessen er voor haar niet in zaten. De reden? Ze was te zwaar.

Wanneer ben je te zwaar?

Er zijn veel verschillende opvattingen over het maximale ruitergewicht dat een paard zou kunnen dragen. De KNHS heeft daarom een leidraad geformuleerd op basis van uitkomsten van verschillende onderzoeken. Zij stellen dat je er vanuit mag gaan dat een paard geen problemen ervaart als hij tussen de 15 en 20% van zijn eigen lichaamsgewicht draagt. Dit moet je echter puur als richtlijn zien, want gewicht is niet de enige bepalende factor.

Geen geschikt paard

Voor Nicky gold dat de manege in kwestie een gewichtslimiet voor de aanwezige paarden hanteert. Toen zij zich in januari van dit jaar bij de manege meldde voor lessen, kreeg zij dus te horen dat er geen geschikt paard voor haar beschikbaar was. Daar schrok ze van, maar ze besloot om niet bij de pakken neer te gaan zitten.

De amazone ging op dieet, viel ruim 15 kilogram af en meldde zich vervolgens weer bij de manege in kwestie. Doordat ze zo was afgevallen bleek ze probleemloos op alle zeven beschikbare paarden te kunnen rijden. Aan Horse & Hound vertelt ze hoe blij ze is met haar besluit om af te gaan vallen voor de paardensport.

‘Dit heeft alles veranderd en me zoveel gegeven’, vertelt ze. ‘Doordat ik dit gewicht kwijt ben, kan ik nu ook andere dingen doen waarvan ik eerder alleen maar kon dromen. Het heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven.’

Samen fit

Twijfel je of je te zwaar bent voor je paard? Ga dan eens aan het rekenen met behulp van de hierboven genoemde richtlijn. Zorg ervoor dat je weet wat het gewicht van je paard is, weeg jezelf (met rijkleding en zadel!) en reken na of dat gewicht matcht met het gewicht van je paard.

Vraag daarnaast mensen die je vertrouwt, zoals bijvoorbeeld je instructeur, om hun eerlijke mening. Het kan wellicht pijnlijk zijn om te ontdekken dat je eigenlijk wat te zwaar bent, maar je krijgt tegelijkertijd een kans om daar wat mee te doen. Paardrijden is namelijk nog leuker als je allebei fit bent!

Bron: KNHS / Horse & Hound / Buitenruiters
Foto: Laurie Eskes voor Buitenruiters