Spijkermatten in natuurgebied de Reuselse Moeren

0
299
Archiefbeeld bospad.

In natuurgebied de Reuselse Moeren, dat ook te paard toegankelijk is, zijn op meerdere plaatsen spijkermatten ontdekt. De actie is mogelijk gericht tegen ruiters en hun paarden, maar kan net zo goed een actie tegen mountainbikers zijn, meldt een boswachter aan Omroep Brabant.

Hardloper gewond

Erik, de boswachter in kwestie, geeft aan dat er op zeven verschillende plaatsen spijkermatten zijn aangetroffen. De spijkermatten zijn gemaakt door spijkers in boomwortels te slaan en de kop van de spijker vervolgens af te knippen. De matten waren goed toegedekt met bladeren, waardoor ze nagenoeg onzichtbaar waren. Een hardloper die in één van de spijkers stapte, raakte lichtgewond.

Onschadelijk gemaakt

Om de spijkermatten snel onschadelijk te maken, is besloten de spijkers krom te slaan. Op die manier kan niemand zich er nog aan verwonden. Het is niet voor het eerst dat spijkermatten opduiken in de Brabantse natuur. In oktober vorig jaar werden er spijkerplanken aangetroffen in de bossen bij Heeze.

Nageltred

Paarden kunnen zich ernstig blesseren door in een spijker te trappen, ook wel nageltred genoemd. Als een paard in een scherp voorwerp trapt, kan er veel schade ontstaan in de inwendige hoef. Het is dus belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en een veearts en hoefsmid in te schakelen.

Kijk voor je het voorwerp verwijdert altijd in welke richting het de hoef is binnengedrongen zodat je dit kunt vertellen aan de veearts en/of hoefsmid. Bewaar het voorwerp ook, wellicht kan eruit worden afgeleid hoe ernstig de verwonding is en welke behandeling noodzakelijk is.

Bron: Omroep Brabant / Hoofcare
Foto: Frans-Banja Mulder, CC BY 3.0, bijgesneden om passend te maken.