Tientallen wilde Australische paarden overleden door droogte

0
236
Archiefbeeld wilde Brumbies

In Centraal-Australië is het al zo lang droog dat dieren er meer en meer onder lijden, waaronder ook de wilde paarden. Vorige week vonden rangers bij Santa Teresa zo’n veertig dode Brumbies bij een drooggevallen waterdrinkplaats. Nog eens vijftig paarden waren er dusdanig slecht aan toe, dat besloten werd ze uit hun lijden te verlossen, zo bericht The Guardian.

Hoge temperaturen

De rangers troffen de paarden aan toen ze afgelopen donderdag langs de plek reden waar de dieren normaal gesproken water drinken. Omdat ze de paarden niet zagen rondlopen, stapten ze uit om poolshoogte te nemen.

‘Toen stuitten we al die arme uitgedroogde beesten’, vertelt Ralph Turner, die schokkende foto’s van de dode dieren maakte. ‘Ik kan niet geloven dat zoiets hier echt is gebeurd. Dit is voor het eerst.’

Het is al bijna twee weken aansluitend 42 graden of warmer en daar komt de komende dagen nog geen verandering in, is de verwachting van het weerstation in Alice Springs. Vanaf volgende week wordt er weer regen verwacht.

Geen water

‘De paarden gingen naar beneden om water te zoeken, maar het water dat er normaal gesproken is, was verdwenen. Ze konden nergens heen’, verklaart een woordvoerster van Santa Teresa aan ABC. ‘Veel bewoners maken zich zorgen om de wilde paarden. De bewoners van Santa Teresa kennen een lange geschiedenis met de dieren.’

De Brumby

Brumbies zijn verwilderde paarden en pony’s die voorkomen in verscheidene delen van Australië. Het ras is ontstaan uit weggelopen en losgelaten dieren die door kolonisten waren meegebracht als gebruikspaarden. De Brumby is in die zin vergelijkbaar met de Amerikaanse Mustang.

De Brumby is een zeer sterk paard, maar wordt niet geschikt geacht om als sportpaard te gebruiken. Omdat de paarden zich tot een zeer taai ras hebben ontwikkeld, weten ze doorgaans goed te overleven in Australië, waardoor er inmiddels zeer veel kuddes rondlopen. Al in de negentiende eeuw werden de paarden als een plaag beschouwd en doet men pogingen om het aantal wilde paarden terug te brengen.

Let op: de berichten van The Guardian en ABC bevatten foto’s van dode paarden. Klik niet op de links als je dit aanstootgevend vindt.

Bron: The Guardian / ABC / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Griff en