Tips om je paard veilig Oud & Nieuw door te helpen

0
92
Archiefbeeld vuurwerk.

De kerstdagen zitten erop, nu kunnen we ons opmaken voor Oud & Nieuw. Voor velen een enorm gezellige periode, maar voor de dieren is het niet altijd even leuk. Ook paarden kunnen erg gestrest raken van vuurwerk, daarom in dit een aantal tips over hoe te handelen rondom Oud & Nieuw.

Vuurwerk in de buurt

  • Zorg dat je weet waar evenementen plaatsvinden. Op de dag zelf constateren dat er in het weiland naast het jouwe met carbid geschoten wordt is op zijn zachtst gezegd nogal vervelend.
  • Steken je buren graag vuurwerk af? Vraag of ze dat niet te dicht bij je paarden willen doen.

Stal of buiten?

  • Beslis of je je paard op stal wil hebben rond middernacht, of dat je hem buiten laat. Het is verstandig om je paard in zijn vertrouwde omgeving te laten staan. Staat je paard dus ’s nachts binnen? Laat hem daar dan. Is je paard altijd buiten, laat hem dan buiten staan zolang dat veilig is en niet te dichtbij plekken waar vuurwerk wordt afgestoken.
  • Paard op stal? Loop je stal even goed na om zeker te weten dat je paard zich nergens aan kan verwonden. Zet de radio wat harder dan gebruikelijk, maar kies wel voor een zender waarop geen vuurwerkgeluiden te horen zijn tegen twaalf uur. Ook het licht laten branden kan helpen, de flitsen van het vuurwerk zijn dan minder goed zichtbaar.
  • Paard buiten? Check je omheining op zwakke plekken en zorg ervoor dat er geen objecten in de wei liggen waar je paard zich aan kan bezeren als hij gaat rennen.

Toezicht

  • Zorg voor toezicht. Loop vlak voor middernacht naar je paard en zorg voor afleiding in de vorm van een verse pluk hooi of een emmertje wortelen.
  • Kun je niet zelf bij je paard zijn rond middernacht? Zorg er dan voor dat er een ander (ervaren) persoon is die een oogje in het zeil houdt. Het klinkt misschien overdreven, maar het telefoonnummer van je veearts achterlaten kan natuurlijk nooit kwaad.

Stress

  • Als je weet dat je paard flink overstuur raakt van het vuurwerk, win dan advies in bij je veearts. Je kunt eventueel overwegen om je paard ergens onder te brengen waar geen vuurwerk wordt afgestoken. De korte ‘verhuizing’ zal dan waarschijnlijk minder stress opleveren dan het vuurwerk.
  • Blijf kalm. Paarden merken het als je nerveus bent en zo kan je dus onbedoeld je paard alsnog zenuwachtig maken. Is je paard in paniek? Denk aan je eigen veiligheid, een bang paard kan een gevaar voor zijn omgeving zijn.

Buitenrit

Een buitenritje op Oudjaarsdag? Misschien niet het beste idee als je in een regio woont waar men graag wat vuurwerk afsteekt. Op deze dag kun je beter even in de bak blijven, er zijn nog zoveel dagen waarop je kunt buiten rijden.

Bron: Horse & Hound
Foto: Unsplash / Grégoire Bertaud