Veroorzaker botsing met paard en amazone moet boete betalen

0
400

Bestuurder Maarten van H. (76)  moet de geëiste 500 euro boete betalen na het aanrijden van een amazone bij Holten, zo bericht Tubantia. De vrouw raakte behoorlijk gewond. Haar paard, dat gewond raakte aan een achterbeen, moest worden geëuthanaseerd.

Geen voorrang

De man uit Markelo kwam op 25 september 2016 uit de Heideweg en wilde afslaan naar zijn woonplaats. Op het middenstuk van de Markeloseweg stonden een paard en amazone. Van H. zag de combinatie niet en trok voorzichtig op. ‘Opeens was mijn blikveld bruin’, zei hij tijdens de zitting. Tegen hem eiste de officier van justitie 500 euro voor het veroorzaken van de botsing.

De rechters wijzen er in het vonnis op dat van een ervaren bestuurder als Van H., die bovendien de situatie kende, mag worden verwacht dat hij voortdurend zijn rijgedrag aanpast aan verkeerssituaties. ‘Door geen voorrang te verlenen aan een ruiter te paard, is hij te kort geschoten’, luidt het oordeel.

Verantwoordelijkheid genomen

Er wordt op gewezen dat Van H., ondanks twijfels over de toedracht, zijn verantwoordelijkheid nam voor de fysieke en psychische gevolgen bij het slachtoffer. Zij was gehecht aan haar paard. Jan Vlug, advocaat van Van H., bepleitte vrijspraak. Volgens hem kon de botsing ook aan de ruiter of het paard liggen.

Bron: Tubantia
Bron: Unsplash / Chrissie Kremer