Verruiming coronamaatregelen vanaf 11 mei

0
415
Archiefbeeld paarden in de wei.

Gisteren werd tijdens de persconferentie van het kabinet duidelijk dat de coronamaatregelen vanaf 11 mei enigszins versoepeld gaan worden. Dit heeft ook gevolgen voor de paardensport. Vanaf 11 mei zijn namelijk de ‘niet-contactsporten’ voor iedereen in de buitenlucht weer toegestaan, mits er 1,5 meter afstand gehouden wordt. De KNHS en FNRS hebben gekeken wat de nieuwe maatregelen en de zogenaamde routekaart betekenen voor de ruiters.

Buitenactiviteiten toegestaan

Vanaf 11 mei mogen alle ruiters weer deelnemen aan lessen, trainingen, oefenparcoursen en buitenritten. Wel moeten deze activiteiten in de buitenlucht plaatsvinden en moet de 1,5 meter afstand-regel in acht gehouden worden. Dit betekent dus ook dat paardensportaccommodaties deze activiteiten weer mogen aanbieden, ook aan volwassenen.

Wedstrijden

De verwachting is dat vanaf 1 september wedstrijden en competities weer mogen plaatsvinden zonder publiek. Tot die tijd is het niet toegestaan wedstrijden en competities te organiseren. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden.

Binnenaccommodaties

De KNHS geeft aan dat er ook verwacht wordt dat vanaf 1 september de binnensportaccommodaties en kantines weer open mogen. Tot 1 september geldt voor de paardensport een uitzonderingspositie: het individueel rijden en verzorgen van paarden in een stal of binnenbak is toegestaan voor de eigenaren of verzorgers van de paarden. Het organiseren van activiteiten in een binnenbak is landelijk niet toegestaan, maar lokaal beleid blijft bepalend. Het kan dus zijn dat een gemeente een individuele afspraak met een stal of manege maakt.

In het kort

• Jeugd t/m 12 jaar mag onder begeleiding buiten sporten en hoeft geen 1,5 meter afstand te houden.
• Jeugd van 13 t/m 18 jaar mag onder begeleiding buiten sporten en moet 1,5 meter afstand houden tot elkaar.
• Volwassenen mogen buiten sporten en moeten 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Dit betekent dat er ook weer (groeps)lessen gegeven mogen worden aan volwassen als de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden.
• Een buitenrit met meerdere personen is mogelijk. Wel moet men altijd minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.
• Heb je verkoudheidsklachten en of koorts blijf dan thuis. Heeft iemand in het gezin koorts, ook dan blijf je thuis.
• Wedstrijden zijn niet toegestaan tot 1 september.

Lees hier het volledige bericht.

Bron: KNHS
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters