Voorgenomen slacht van koniks stuit op weerstand

0
471
koniks
Archieffoto koniks.

Vanochtend berichtte De Gelderlander dat twee koniks uit de Stadswaard in Nijmegen geslacht moeten worden. De reden daarvan is dat de dieren te tam zijn geworden waardoor ze nu bezoekers van de Waalstrandjes lastigvallen, voedsel stelen en bijten.

Het besluit om de dieren te vangen en te laten slachten stuit op veel weerstand, ook van iemand die onlangs door een van de paarden werd gebeten.

Slacht enige oplossing?

Volgens wildbeheerder Free Nature zijn de paarden vermoedelijk regelmatig geaaid en gevoerd. Ze zouden daardoor voorgoed verpest zijn, waardoor de veiligheid van de bezoekers in het geding is. Volgens Free Nature is slachten de enige oplossing.

Veel mensen dringen echter aan op een andere oplossing zoals overbrengen naar een andere plek. Een van die mensen is Margret Alers, die vorige week week werd gebeten. Aan De Gelderlander vertelt ze boos te zijn. ‘Je kunt die dieren toch niet zo maar slachten, het zijn fantastische beesten.’

Petitie en hulp

Free Nature denkt echter dat de dieren elders niet kunnen aarden. ‘Ze zijn in vrijheid opgegroeid in een groot natuurgebied en passen niet meer in een stal of weitje’, zegt woordvoerder Roeland Vermeulen.

Een petitie tegen de slacht van de paarden was rond 18u vanavond bijna 3.000 keer getekend. Norma Miedema, bekend van haar dierenopvang, laat op haar Facebookpagina weten haar hulp te hebben aangeboden en de paarden te willen opvangen indien mogelijk.

Bron: De Gelderlander / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Matthias Süßen