Zadelmaker: ‘Gestolen zadels gaan vast niet naar buitenland’

0
134
Zadeldieven kiezen doorgaans voor leren zadels van gerenommeerde merken.

De diefstal van je zadel, het is een van de dingen die je als paardenhouder niet hoopt mee te maken. Ondanks dat je je spullen netjes in een zadelkastje op de pensionstalling of manege bewaart, kan het gewoon voorkomen. Slotjes opengebroken, zadels weg en jij en je stalgenoten zijn de pineut.

De afgelopen maand zijn er meerdere gevallen van zadeldiefstal gemeld in de regio Oss, waaronder in Vorstenbosch, Volkel en Heesch. Maar waarom kiezen criminelen nou voor paardenzadels? En welke zadels lopen het meeste risico om ‘meegenomen’ te worden?

Gerenommeerde merken

Het lijkt erop dat zadeldieven doorgaans heel goed weten welke zadels ze moeten meenemen. Het zijn zelden de kunststof zadels die gestolen worden, maar vrijwel altijd de leren dressuur- en springzadels van gerenommeerde merken. In hoofdstellen, dekjes en dekens zijn dieven vaak minder geïnteresseerd, maar er zijn gevallen bekend waarbij zelfs de dekens van de paarden afgehaald werden.

Elk jaar weer

Het Algemeen Dagblad besteedde onlangs aandacht aan de vele zadeldiefstallen deze maand en vroeg aan zadelmaker Rudolph Verstegen of er sprake is van een zogenaamde ‘inbraakgolf’. Verstegen stelt dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen in deze tijd van het jaar is. Hij vertelt dat hij in zijn werk als zadelmaker veel hoort over zadeldiefstal en dat er in de regio Noordoost-Brabant toch wel vijftig zadels per jaar worden gestolen.

‘In de zomer zijn mensen langer buiten en rondom stal bezig. Nu wordt het vroeg donker, staleigenaren sluiten rond vijf uur ’s middags af en hebben minder zicht op wat er op het terrein gebeurt. Doorgaans slaan de dieven vroeg op de avond toe.’

Insluipers

Je zou denken dat het opvalt, iemand die een stal binnensluipt en meerdere zadels meeneemt. Toch komt de diefstal van zadels dus vrij vaak voor en zelden worden de inbrekers op heterdaad betrapt. Dat komt wellicht doordat stallen vaak eenvoudig toegankelijk zijn. Vanwege brandgevaar doen veel stalhouders de stallen niet op slot, omdat ze willen dat de paarden bevrijd kunnen worden in geval van nood.

Grotere pensionstallen zijn vaak goed beveiligd, maar bij de kleinere stallen en maneges is dat soms anders. Zadelkamers en -kastjes kunnen vaak wel op slot, maar dieven deinzen er niet terug om sloten open te breken, zoals ook bij de stal in Volkel gebeurde afgelopen maand.

Niet naar het buitenland

Waar gaan al die gestolen zadels dan naar toe? Zou het niet opvallen als je ze in een advertentie op Marktplaats of Facebook tegenkomt? Ook zadelmaker Verstegen weet het niet. ‘Als je op de hoogte bent van de dure merken, weet je of er ergens van die zadels worden aangeboden’, legt hij uit. ‘Ik krijg ze niet en bij wedstrijden hoor je ook zelden dat iemand een zadel te koop heeft. ‘

Naar het buitenland dan? Verstegen betwijfelt het. ‘Het paardensportcircuit daar is doorgaans bemiddeld, die zitten niet te wachten op een tweedehandsje.’

Bron: Algemeen Dagblad / Buitenruiters
Foto: Unsplash / Jez Timms