Zes dingen die alleen eigenaren van rillerige paarden snappen

0
345
Archiefbeeld galop.

Het ene paard is nou eenmaal het andere paard niet en sommige exemplaren zijn simpelweg een beetje… rillerig. Waar je stalgenootje haar paard zo een week kan laten staan en vervolgens zonder zadel op pad kan, is het bij jou altijd alle hens aan dek. Herkenbaar? Horse & Hound legt met een knipoog uit wat je kan verwachten als je paard meer ‘een vaatje buskruit’ dan bomproof is.

Enge dingen

Op pad met je stalgenoten? Hartstikke leuk, maar jij bent degene die de route bepaalt. Jij weet namelijk precies hoe je de vers geverfde witte hekken, blaffende honden en gekke heggen vermijdt. Voor de zekerheid rijd je de route eerst even na met de auto…

Je hebt een lijstje in je hoofd van dingen die jouw paard al dan niet oké vindt. Dat lijstje ziet er ongeveer zo uit:

  • Auto’s – acceptabel
  • Tractors – niet zo leuk, maar vooruit
  • Fietsers – mwoah
  • Paraplu’s – verschrikkelijk
  • Plastic tassen – OMG!!

Vergeet daarbij niet de enorme categorie ‘dit was er gisteren nog niet’. De reactie op een voorwerp in deze categorie bestaat meestal uit staren, huppelen en er met een boogje omheen dansen.

Dagelijks leven

Telkens als je een nieuw kledingstuk koopt, moet je het eerst uitgebreid testen in de winkel. Jassen mogen niet ritselen, een rits mag geen geluid maken en je laarzen mogen beslist niet sluiten met klittenband. Oh, en je paard heeft ook iets tegen de kleur paars, dus dat is sowieso uitgesloten.

Zelfs als je op weg bent naar je werk houd je alles goed in de gaten. Gaat het hek niet open? Zit er een hond achter de bosjes die opeens kan gaan blaffen? Pas als je met een boogje om iemand met een paarse jas heen wil lopen, realiseer je je dat je niet met je paard op pad bent…

In de bak

Even een rondje in de bak dan maar? Dat gaat ongeveer zo: losstappen, aandraven *OMG*, van hand veranderen *sprong vooruit*, pasje wijken *opzij schieten*, grote volte in draf *in de ankers voor een emmer die er al jaren staat*. Volgens je instructeur zijn het de uitdagende paarden waar je uiteindelijk het meeste van leert. Jij zucht en probeert het nog maar eens.

Braaf is saai

Als je stalgenootje op vakantie is, houd je haar superbrave paard een beetje in beweging. Je durft het bijna niet toe te geven, maar eigenlijk vind je dat best wel saai.

Bron: Horse & Hound
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters