Britse ruiters de weg op voor verkeersveiligheid

0
292

Britse ruiters en menners gaan 14 april de straat op om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid van ruiters en paarden. Hun doel is om bestuurders van motorvoertuigen ervan bewust te maken dat ruiters en menners de ruimte moeten krijgen op de weg.

Samen de weg op

De paardenliefhebbers willen een stukje bewustzijn kweken bij de overige weggebruikers. Dat doen ze door zich op 14 april op maar liefst 67 verschillende plaatsen te verzamelen en van daaruit een rit te maken. In het dorp Milton Keynes verzamelen de ruiters zich in Great Brickhill. Die locatie is niet zomaar gekozen, het is namelijk de plek waar in 2002 een paard stierf doordat het werd aangereden door een auto.

Geef ruimte

De eigenaresse van het betreffende paard vertelt: ‘Ik denk dat ik hiermee de ergste nachtmerrie van elke ruiter heb meegemaakt. Daarom wil ik hieraan bijdragen en hoop ik ervoor te kunnen zorgen dat er niet meer slachtoffers vallen op de wegen in onze omgeving. Ruiters uit dit gebied gaan dus de 14e april op pad om weggebruikers erop te attenderen dat ze paarden langzaam moeten passeren en de ruimte moeten geven.’

Verkeersveiligheid onderwerp van gesprek

Sinds 2010 overleden er 239 paarden en 40 ruiters door ongevallen op de Britse wegen. De afgelopen vijf jaren zijn er ongeveer 2000 meldingen gemaakt van incidenten op de weg waarbij een paard betrokken was.

In Groot-Brittannië is de verkeersveiligheid van paard en ruiter dan ook al langer een heet hangijzer. Zo zette een Britse amazone onlangs nog een video online waarop te zien is hoe haar paard schrikt en onderuit gaat. Met die video hoopt zij bestuurders van motorvoertuigen te kunnen laten zien hoe onvoorspelbaar een paard kan zijn.

De British Horse Society startte eerder al een vergelijkbare campagne, genaamd Dead Slow, met een video om automobilisten te onderwijzen. De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit deze campagne. Wil je de hele video zien? Bekijk het dan op YouTube. Let wel op, er zijn beelden in het filmpje verwerkt die als schokkend kunnen worden ervaren. Wil je deze beelden niet zien, stop dan na twee minuten met kijken.

Bron: MKCitizen / Buitenruiters