Buiten de bak (8): Grand Prix-amazone Jessica von Bredow-Werndl

0
847
Jessica von Bredow-Werndl en Unee BB in 2015.

De Duitse Jessica von Bredow-Werndl begon op haar vierde al met paardrijden en kreeg haar eerste pony toen ze zeven was. Jaren vol training volgden en het werd Jessica’s ultieme doel om de Grand Prix te bereiken met paarden die ze zelf opgeleid had.

Op een zeker moment kwam Unee BB – waarvan ze kortgeleden zijn pensioen aankondigde – in haar leven en toen nam haar dressuurcarrière een echte vlucht. In 2013 maakte de Duitse amazone met hem haar internationale Grand Prix-debuut, waarna in 2015 het eerste grote internationale succes volgde met een derde plaats in de Wereldbekerfinale in Las Vegas, een kunststukje dat ze in 2016 en 2018 herhaalde.

Op dit moment staat Jessica met Unee BB op de elfde en met Zaire-E op de zestiende plaats van de wereldranglijst voor dressuurcombinaties.

Zelfvertrouwen en balans

Deze successen bereikt de amazone niet met alleen maar in de bak trainen, vertelt ze aan Buitenruiters. ‘Al mijn paarden gaan regelmatig mee op buitenrit, al stappen we meestal alleen in het bos. Ik gebruik de bosritten als een manier om ze nieuwe dingen te laten zien en om af te wisselen in het werk. Het is heel goed voor hun zelfvertrouwen.’

Ook de jongere paarden gaan met Jessica mee de bossen in. ‘In eerste instantie rijd ik dan samen met andere mensen, maar zodra mijn paard vertrouwd aanvoelt ga ik ook alleen op pad. Ik vind het belangrijk dat mijn paarden leren om op verschillende soorten ondergrond te lopen, dat helpt ze bij het vinden van hun balans,’ legt ze uit.

Motivatie

‘Als ik een paard heb dat nog niet zo gemotiveerd is om aan het werk te gaan, dan rijd ik hem alleen maar buiten. Dat doe ik ook bij paarden die een vervelende ervaring hebben opgedaan in de rijbak. Door met ze naar buiten te gaan kan ik ze laten ervaren dat het ook heel leuk kan zijn om aan het werk te gaan.’

Galopbaan

Jessica vertelt dat ze bovendien de luxe heeft van een heuse galopbaan op haar terrein, dus voor conditietraining hoeft ze niet eens het erf af. ‘Ik gebruik die baan erg veel om het uithoudingsvermogen van mijn paarden te trainen. Al mijn paarden vinden het heerlijk om op die baan de benen te strekken. De jonge paarden laat ik daar gewoon lekker galopperen, met de oudere paarden ga ik er wel serieus aan de slag, bijvoorbeeld om de vliegende galopswissels aan te pakken.’

Genoeg afwisseling dus voor de paarden van de Duitse. Om te laten zien hoe een gemiddelde dag van haar toppaard Unee BB eruit ziet, maakte ze daar vorig jaar een filmpje over. In dit filmpje is ook te zien hoe ze hem over de galopbaan rijdt.

Bron: Buitenruiters, overname enkel toegestaan na schriftelijke toestemming.
Foto: Wikimedia / Maximilian Schreiner