Eerste WK boogschieten te paard: Nederlandse ploeg achtste

0
153
De veertienjarige Siem Budding werd veertiende in de juniorenklasse.

De Nederlandse ploeg heeft bij het eerste WK boogschieten te paard de achtste plaats bereikt. De titel ging naar Hongarije, Frankrijk en Polen werden tweede en derde.

Deelnemers uit maar liefst 25 verschillende landen stonden aan de start van het WK in het Hongaarse Pomáz. In teams van vier deelnemers werd er gestreden om de titel. De score werd bepaald door een optelsom te maken van de beste drie resultaten. Er was dus – net als in landenwedstrijden in andere takken van sport – één zogenaamd wegstreepresultaat.

Hoog niveau

Nederland werd door vijf deelnemers in de seniorenklasse vertegenwoordigd. Het beste resultaat was daar voor Arno Hendriks, die 34e werd. De 14-jarige Siem Budding kwam voor oranje uit in de juniorenklasse. Hij werd veertiende van de zeventien deelnemers, wat gezien het hoge niveau in die klasse een prima prestatie is.

De Nederlandse ploeg.

Kreupel paard

Claire Hagen ondersteunde de Nederlandse deelnemers als trainer van de Horsebackarchers of Holland en vertelt over het WK: ‘Het was een erg enerverende competitie. We zijn tegen veel zaken aangelopen, waaronder een paard dat kreupel werd vlak voor de competitie. Toen moest er, tegen alle regels in, door één ruiter op drie verschillende paarden worden gereden.’

Ze vervolgt: ‘Op een wedstrijd als deze komt er zonder deze omstandigheden al veel stress kijken. Je moet je paard op tijd klaar hebben, zadels en hoofdstellen blijken ineens door anderen in gebruik te zijn, pijlen die kapot zijn of kwijt raken en dan ook nog de druk om te presteren. Als dat het paard dat je hebt uitgekozen om je veilig door de competitie te loodsen wegvalt, is dat een vernietigende tegenslag.’

Goede sfeer

Hoewel het WK dus een pittige ervaring was voor de deelnemers, vertelt Claire dat er een goede sfeer in ‘het wereldje’ hangt.

‘Het is één grote familie waar ieder welkom is. Iedereen is bereid om een ander te helpen en de meeste mensen gaan echt voor de fun. Dat is iets wat ik graag zou meenemen: laten we vooral genieten van wat we meemaken, het is een hele bijzondere sport’, besluit ze.

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: Persbericht Paard & Boog, bewerkt door Buitenruiters.