Hooitekort in Zweden: ‘Mensen worden opgelicht’

0
1290
hooi
Archiefbeeld hooibalen in plastic.

Qua temperaturen mogen we niet klagen deze zomer. Stralende zon, lekker zwemmen met je paard, gewoon een soort vakantie in eigen land. Deze warme zomer waarin het bijna niet regent heeft echter wel een keerzijde. Veel paardenhouders zijn al aan de ‘wintervoorraad’ hooi begonnen, simpelweg omdat het gras op is.

Omroep Zeeland wijdde er al een bericht aan: paarden die de wintervoorraad hooi opeten, boeren die niet verder komen dan een eerste snee hooi en de concurrentiestrijd die erdoor ontstaat.

Paarden te koop

Echter, zo nijpend als in Zweden is de situatie in Nederland nog niet. De Nederlandse Alice woont in Örebro län, midden in Zweden. Zij vertelt dat de Zweedse ‘Marktplaats’ inmiddels vol staat met advertenties waarin paarden voor lage prijzen te koop worden aangeboden en dat er een wachtlijst voor de slacht van langer dan een jaar is. De reden? Het voedsel voor de dieren is voor veel mensen onbetaalbaar geworden door het schrijnende hooitekort.

Vorig jaar al een tekort

Ze legt uit: ‘Vorig jaar was er eigenlijk al een tekort aan hooi, waardoor het afgelopen winter al lastig werd om aan goed hooi te komen. Je betaalde er heel veel geld voor, of kreeg ontzettend oud hooi aangeboden.’

‘Vanuit de winter zijn we vervolgens direct de zomer ingegaan dit jaar’, vervolgt ze. ‘De temperatuur steeg ineens van -20 naar +30 graden en sinds het is gaan dooien is er geen regen meer gevallen. Dit is al gaande vanaf april, het is droog en heel warm dus het gras groeit niet en de opbrengst is nu ongeveer 10 tot 25% van normaal.’

Importeren en oplichting

Hoe kom je dan als particulier nog aan hooi? Alice vertelt dat gemeentes die over grasland beschikken dit inmiddels ter beschikking hebben gesteld aan hun inwoners. Die mogen hun dieren er laten grazen, of het perceel maaien om hooi te kunnen persen.

Een alternatief is hooi importeren uit omliggende landen. ‘Er wordt op dit moment extreem veel hooi geïmporteerd uit Polen, Letland, Litouwen, Duitsland en dus ook Nederland,’ legt de paardenhoudster uit. Dit gaat echter lang niet altijd goed omdat mensen er een slaatje uit proberen te slaan.

‘Vrijwel iedereen wil een voorschot voor transport, wat heel logisch is, maar op deze manier worden er nu veel mensen opgelicht. Ze betalen het voorschot of zelfs al het hele bedrag, maar krijgen vervolgens nooit het door hun bestelde hooi, of krijgen een partij hooi van zeer slechte kwaliteit.’

Niet genoeg

De prijzen zijn inmiddels dus de pan uitgerezen in Zweden. ‘Een groot pak hooi kost nu al snel 200 tot 300 euro’, vertelt Alice.

‘In Nederland kunnen we ze nog vinden voor 30 tot 50 euro per pak en dat verschil is dus enorm. Transport is erg kostbaar, maar nog altijd goedkoper dan inkopen in Zweden. Daarnaast is er in Zweden ook gewoon niet genoeg hooi. Er zijn dus veel mensen die groot inkopen in het buitenland en deze pakken hier voor enorm veel geld verkopen’.

Luzerne en bietenpulp

En de paarden van Alice zelf? Die hoeven niet onder het hooitekort te lijden. Wel krijgen ze inmiddels al hetzelfde rantsoen als in de winter. ‘Ik voer ze hooi bij op het weiland en ze krijgen inmiddels net zoveel krachtvoer als in de winter, normaal is dat veel minder. Verder geef ik ze luzerne en bietenpulp als aanvulling.’

Bron: Buitenruiters, overname enkel toegestaan na schriftelijke toestemming.
Foto: Buitenruiters