Op zoek naar het perfecte familiepaard? Denk hieraan!

0
319

Iedereen die het genoegen heeft gehad om te leren rijden op een fijn familiepaard weet het: deze paarden moet je koesteren want ze zijn goud waard. Nu zelf op zoek naar een dier waar zowel jij als de rest van je gezin goed mee uit de voeten kan? Denk dan goed aan de volgende punten.

Overschat jezelf niet

‘Koop geen Ferrari als een Ford Fiësta ook volstaat.’ Dat is het advies van een instructeur die door Horse & Hound benaderd werd met de vraag waar mensen op moeten letten als ze een familiepaard zoeken. ‘Er is niks mis met een Fiësta, ze zijn praktisch, niet te duur, en gemakkelijk om in te rijden. Dat is precies wat je ook zoekt in een familiepaard.’ Veel mensen overschatten zichzelf en kopen een sportpaard dat uiteindelijk “teveel paard” voor ze is.

Laat je bovendien niet verblinden door het mooie uiterlijk van een paard. Als je op zoek gaan naar het perfecte familiepaard, zou het uiterlijk van het dier niet uit moeten maken. Als het paard doet wat je van hem verwacht, braaf en betrouwbaar is, is het het mooiste paard ter wereld, hoe hij er ook uit ziet. De twee belangrijkste punten van een familiepaard zijn het karakter en de opvoeding, het uiterlijk doet er niet toe

Doe onderzoek

Kijk uit naar een ras dat bij jou en je doeleinden past, maar pin je er niet op vast. Uiteindelijk moet het individu bij je passen, niet de algemene omschrijving van het ras.

Denk daarnaast om het formaat van je paard. Het paard moet geschikt zijn voor iedereen die ermee om moet gaan. Als je zelf niet te groot en zwaar bent, kun je overwegen om een stevige D-pony te kiezen. Hier kunnen kinderen ook al gauw mee uit de voeten, terwijl je er zelf ook prima op kunt rijden.

Heb je een leuk paard gezien? Neem dan zijn ‘cv’ ook even streng onder de loep. Je zoekt een paard dat al wat kilometers gemaakt heeft en gewoon goed doorgereden is. Onderzoek ook of wat de verkoper je vertelt klopt. Iemand kan wel vertellen dat een paard braaf langs de weg is, maar dat kan natuurlijk maar zo betekenen dat hij slechts één of twee keer een stukje langs de weg heeft gestapt. Vind uit wat men met het paard gedaan heeft, kijk of er wedstrijduitslagen bekend zijn (als er gezegd wordt dat het dier daar ervaring mee heeft) en vraag of je als proefrit een buitenrit mag maken.

Vraag rond

De beste manier om een fijn familiepaard te vinden is misschien nog wel via via, maar dit is natuurlijk niet eenvoudig. Goede, brave familiepaarden zijn doorgaans niet duur en staan meestal niet eens op internet te koop want met hun fijne karakter verkopen ze zichzelf. Laat mensen weten dat je rustig aan op zoek bent naar een paard en wie weet wat je aangeboden wordt.

Bron: Buitenruiters, naar een idee van Horse & Hound
Foto: Unsplash / Arseny Togulev