Ruiters uit Moerdijk moeten mest voortaan opruimen

0
448
Archiefbeeld mest opruimen.

Moerdijkse ruiters moeten voortaan de mest die hun paard achterlaat tijdens een buitenrit opruimen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten, zo bericht Moerdijkse Bode. Er werd door een grote meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met een wijziging van de APV om dit mogelijk te maken.

Ergernis

Volgens een drietal partijen vormt de mest op de weg een grote ergernis voor buurtbewoners. Dat is niet alleen in de regio Moerdijk het geval, ook in de gemeente Veere bleek mest op de weg de ‘grootste kleine ergernis’ te zijn.

De gemeenteraad meent dat de paardenmest niet alleen een ergernis is, maar dat het ook gevaarlijk kan zijn wegens de aanwezigheid van ziektekiemen. Volgens hen moet het vanzelfsprekend zijn dat een ruiter zelf de mest verwijdert die zijn of haar paard achterlaat. Een opruimplicht in de APV moet ruiters en menners ervan bewust maken dat het niet netjes is om de mest te laten liggen.

Binnen 24 uur opruimen

Vanaf nu moet in Moerdijk de mest in de bebouwde kom meteen opgeruimd worden. Buiten de bebouwde kom moet de mest binnen 24 uur alsnog verwijderd zijn. Er ontstond wel enige discussie over de uitvoerbaarheid van deze regels. Een van de raadsleden vroeg zich hardop af of het wel veilig is voor ruiters om even af te stappen om de mest op te ruimen. De burgemeester zag hier geen probleem in. Volgens hem kunnen de ruiters hun paard aan een hek vastbinden terwijl ze de mest verwijderen.

Handhaving geen prioriteit

Hoe dit in de praktijk gaat werken moet nog bezien worden. De burgemeester gaf tijdens de vergadering al aan dat de handhaving in de praktijk geen hoge prioriteit zal krijgen.

Op internet wordt al verdeeld gereageerd op deze wijziging van de APV. Hoewel veel mensen het ermee eens zijn dat het wel zo netjes is om de mest te verwijderen, vraagt men zich ook af hoe dit uitvoerbaar gaat zijn. ‘Hoe neem je een poepschep mee op je paard en waar laat je de mest?’, zijn vragen die gesteld worden.

Bron: Moerdijkse Bode / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters