Aantal paarden met atypische myopathie stijgt

0
108
Bladeren van de gewone esdoorn.

De laatste dagen worden er weer meer gevallen van atypische myopathie gemeld, bericht de Gezondheidsdienst voor Dieren. Zij baseren zich op een waarschuwing van de internationale onderzoeksgroep voor atypische myopathie. De paarden die ziek zijn geworden hebben zaailingen van de esdoorn gegeten.

Ontkiemende esdoornzaden

Door het eten van deze ontkiemende esdoornzaden kunnen paarden een vergiftiging oplopen en atypische myopathie krijgen. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat paarden de zaailingen opeten. Dit doe je door de wei grondig te inspecteren voor je er paarden op laat lopen. Als je zaailingen vindt, kun je ze afmaaien, uittrekken of verbranden.

Loopt je paard op een wei waar esdoorns omheen staan? Dan kun je overwegen om de risicoplekken tijdelijk af te zetten, je paard dusdanig bij te voeren dat het gras en de zaailingen minder aantrekkelijk zijn, of je paarden nu niet op de wei te laten. Als het mogelijk is kun je uiteraard ook besluiten de betreffende bomen te laten kappen.

Atypische myopathie

Atypische myopathie is een ernstige spierziekte die weinig voorkomt, maar wel vaak een dodelijke afloop kent. Zieke paarden bewegen moeizaam, gaan verkrampt staan of liggen en plassen donkere urine.

De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die langer dan zes uur per dag op een schrale weide staan en niet bijgevoerd worden. Deze groep paarden zal sneller geneigd zijn om van de zaden, bladeren en zaailingen van de esdoorn te eten. Als er een smakelijker alternatief (voldoende gras en/of hooi) aanwezig is, zullen paarden doorgaans niet van de esdoorn eten.

Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren
Foto: Wikimedia / Roger Griffith