Boetes en taakstraf geëist vanwege illegale handel in wormenkuren

0
600
Archiefbeeld ontwormen.

Het OM heeft tegen twee groothandels uit Twenterand en Enschede boetes van 25.000 euro – waarvan 10.000 euro voorwaardelijk – geëist. Tegen de leidinggevenden van de bedrijven eiste het OM bovendien een werkstraf van tachtig uur, bericht RTV Oost.

De ondernemingen worden ervan verdacht in totaal 30.000 dierengeneesmiddelen te hebben verkocht aan een eenmanszaak uit het Noord-Hollandse Langedijk. Dat is illegaal omdat die koper niet de vereiste vergunning heeft voor de handel in dierenmedicatie.

Alleen op recept

Uit onderzoek van de NVWA blijkt volgens het OM dat in totaal vijf verdachten zich niet aan de regels hebben gehouden. Zij handelden in wormenkuren voor paarden, terwijl dit middel alleen met een recept mag worden verstrekt.

Op het moment dat die diergeneesmiddelen zonder recept illegaal geleverd worden, wordt het toezicht op deze middelen ondermijnd. Dat zei de officier afgelopen maandag in de rechtbank.

‘Dit kan gevaar voor de voedselketen opleveren. Bovendien kan hierdoor ook geen toezicht gehouden worden op de vraag of de juiste diergeneesmiddelen in de juiste situatie worden toegediend.’ Volgens het OM hebben de verdachten het eigen gewin boven andere belangen gesteld.

Eenmanszaak

Tegen de eenmanszaak uit Langedijk is een boete van 50.000 euro, een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een voorwaardelijke stillegging van de zaak geëist.

Bron: RTV Oost
Foto: Wikimedia / Richard Frost