EHBO: Wat te doen bij een wond(je)?

0
656

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je komt aan bij je paard en ziet dat hij zich verwond heeft. Wat moet je dan doen? Ga je het schoonmaken, moet je de veearts bellen of nog iets anders? De KNHS geeft vijf tips voor als je je paard met een wond(je) aantreft.

Hoe ernstig is het?

Zodra je merkt dat je paard een wond heeft opgelopen is het belangrijk om eerst de ernst van de situatie en de wond in te schatten. Wat voor soort wond is het en waar op het lichaam zit de verwonding? Gaat het om een snijwond, scheurwond (bijvoorbeeld door prikkeldraad), bijtwond, schaafwond of steekwond (bijvoorbeeld nageltred).

Vind je dat zelf moeilijk om te beoordelen? Schakel dan hulp in van een stalgenoot en vraag of diegene met je mee wil kijken. Samen kunnen jullie beslissen of het nodig is om de dierenarts in te schakelen.

Bel zo snel mogelijk

Als de wond verzorgd moet worden door een dierenarts, is het belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te bellen. De dierenarts zal beslissen of de wond gehecht moet worden en of antibiotica nodig is. Voor een optimale genezing van wonden is het noodzakelijk om open wonden zo snel mogelijk te laten hechten. Dit kan vaak nog binnen tien uur na het ontstaan ervan.

Voorkom een infectie

Bij een kleinere wond die je zelf goed kunt verzorgen, gaat het vooral om het beperken van wondverontreiniging. Omdat de huid kapot is, kunnen er heel makkelijk vuil en bacteriën naar binnen komen. Een wondinfectie is dan het gevolg, vaak met ernstige complicaties voor het normale genezingsproces kunnen optreden.

Voorkom bij de verzorging het contact tussen de wond en vuile handen, vloeistoffen en materialen. Losliggende vreemde voorwerpen in de wond, zoals houtschilfers, zand, steentjes en dergelijke mag je verwijderen door het eruit te spoelen met veel schoon water. Dek de wond eventueel af met steriele gaasjes als je paard in contact kan komen met vieze materialen van buitenaf zoals stro of vlas. Breng géén ontsmettingsmiddel in de wond aan en gebruik ook géén wondspray omdat de meeste middelen meer kwaad dan goed doen. Zeker bij kleinere wonden die uit zichzelf goed kunnen genezen, kan dit nadelig zijn.

Kijk naar je paard

Realiseer je goed dat wonden pijn doen. Als je je paard behandelt, moet je dus altijd bedacht zijn op een (heftige) reactie van je paard. Als je paard fel reageert of veel stress heeft, kun je het beste om hulp vragen. Zo kan de één het paard gerust stellen, terwijl de ander de wond verzorgt.

Bij twijfel altijd bellen

Twijfel je of een verwonding ernstig is en of deze bijvoorbeeld gehecht moet worden? Overleg dan altijd met een veearts. Je kunt beter een keer te vaak bellen, dan dat de wond gaat infecteren of niet goed heelt.

EHBO-cursus

Houd je beroepsmatig paarden of wil je gewoon weten hoe je je paard het beste kunt helpen in geval van een ongeluk(je)? Dan kan het interessant zijn om een EHBO-cursus te volgen. De KNHS organiseert in oktober van dit jaar in samenwerking met DAP Bodegraven een eendaagse cursus. Klik hier voor meer informatie.

Bron: KNHS
Foto: Unsplash / Jon Tyson