Eikenprocessierups: Niet alleen voor mensen gevaarlijk

0
140
Op deze boom zitten ze niet, maar als je eiken rond je wei hebt staan, kan het zijn dat er eikenprocessierupsen op zitten.

Dat eikenprocessierupsen een bedreiging en een gezondheidsrisico voor de mens kunnen opleveren, is al lange tijd bekend. Het risico wordt veroorzaakt door de brandharen, die deze rupsen zo ongeveer vanaf de eerste week van mei loslaten. De eikenprocessierups is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van mensen, maar dus ook voor die van paarden.

Irritatie

Vooral irritatie aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, met jeuk, blaren, speekselvloed en slikklachten en ontstekingen aan de ogen worden hierbij gezien. Daarnaast ziet men ook wel verschijnselen van algemene aard, zoals irritatie van de slokdarm, diarree en koorts.

Paarden lopen vooral risico als ze in de buurt van eiken grazen waarop de rupsen zich bevinden. Er zijn echter ook gevallen beschreven waarbij hooi gewonnen in de buurt van aangedane bomen besmet bleek met brandharen. Paarden die vervolgens van dit hooi aten, kregen ook klachten.

Spoelen

Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Zie je bovengenoemde symptomen bij je paard en denk je dat ze veroorzaakt zouden kunnen worden door de eikenprocessierups? Spoel de mond van je paard dan direct zodat je de brandharen zoveel mogelijk verwijdert. Vergeet niet om hierbij handschoenen te dragen, anders kun je zelf ook last krijgen. Na het spoelen is het raadzaam om de veearts te bellen, die kan het paard een injectie geven die een allergische reactie tegengaat.

Wassen

Ben je zelf in aanraking gekomen met de brandharen van de rupsen? Was je huid dan grondig maar voorzichtig met water en spoel indien nodig je ogen. Indien nodig kun je ook je kleding wassen, doe dit op een programma dat zo warm is als het materiaal kan hebben. Klachten verdwijnen doorgaans binnen twee weken, bel bij ernstige of aanhoudende klachten de huisarts.

Bron: GGDiergezondheid / RIVM
Foto: Pexels / Arthur Roman