Explosieve groei Jakobskruiskruid door droogte

0
494
Archiefbeeld jakobskruiskruid.

Door de droogte is er een explosieve groei van het Jakobskruiskruid, zo bericht RTV Drenthe. Dit vormt een groot probleem voor boeren en stalhouders, de plant is namelijk giftig en kan dodelijk zijn voor paarden en vee.

Leverbeschadiging

Nog niet bij alle paardenhouders is het risico van Jakobskruiskruid bekend, merkt Selina Holtkamp. ‘Vooral jonge paarden eten de plant. Oudere dieren weten dat het een bittere plant is en lusten hem niet graag. Het gif hoopt zich op in de lever waarna dieren ernstig ziek worden. Uiteindelijk, dit kan enkele jaren duren, overlijden dieren door een vergiftigde lever.’

De meeste paarden zullen de plant vanwege de bittere smaak niet zomaar opeten. Echter, op het moment dat de plant afgemaaid wordt, verdwijnt de bittere smaak. Met die bittere smaak verdwijnt het gif echter niet, waardoor dieren de plant wél opeten met alle risico’s van dien.

Verwijderen

Jakobskruiskruid in je weiland? Dan zul je hem moeten verwijderen. Dit doe je door hem met wortel en al uit de grond te trekken. Draag hier wel handschoenen bij, zeker als het zonnig weer is. Je kunt namelijk een allergische reactie krijgen en de plant is ook giftig voor mensen.

Het verwijderen van de plant is een lastig en tijdrovend klusje. Het gaat namelijk alleen goed als je het met de hand doet. Laat je een deel van de wortel zitten, dan is alle moeite tevergeefs, want uit de wortelresten groeit meteen weer een nieuwe plant. Verwijder de planten voordat ze uitgebloeid zijn, anders heb je volgend jaar nog veel meer staan.

Bron: RTV Drenthe / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters