Hoe slaapt een paard?

0
205
Veulens liggen een groot deel van de dag heerlijk te slapen.

Nu met dit mooie weer zien we het steeds vaker: paarden die even heerlijk in het zonnetje liggen te soezen. Het is niet alleen heel lekker om zo even te liggen slapen, het is voor je paard ook noodzakelijk. Om fit en gezond te blijven is het namelijk noodzakelijk om diep te slapen en dat kan een paard alleen als het ligt.

Rusten en diepe slaap

Rusten en diep slapen zijn beide belangrijk voor een paard, maar zijn niet per definitie hetzelfde. Een paard dat diep slaapt rust ook, maar een paard hoeft niet diep te slapen om te kunnen rusten. Er is een groot verschil tussen de tijd dat een paard rust en diep slaapt. Paarden rusten ongeveer 30% van de dag, terwijl ze slechts 7% van de dag in diepe slaap zijn.

Twee fases

Het slaappatroon van een paard kent twee fases, de slowwave-slaap (SWS) en de paradoxale slaap (PS). Vaak zie je dat een paard staand in slaap valt, maar dan op een zeker moment erbij gaat liggen. Tijdens de paradoxale slaap zijn de spieren van het paard geheel ontspannen en zien we het paard op zijn zijkant liggen. Vergis je echter niet: ook in deze diepe slaap is een paard altijd waakzaam. Benader een paard dus altijd voorzichtig als het slaapt.

Een volwassen paard slaapt, in liggende houding, tussen de 45 minuten en 2,5 uur per dag. Van deze tijd liggen ze ongeveer 45 minuten tot één uur op hun zij en de rest op hun borstbeen. Dit is natuurlijk geen harde regel, hoeveel een paard slaapt verschilt per individu en per dag. Het slaappatroon van een paard hangt af van onder meer de leeftijd, het dieet en van de vertrouwdheid met de omgeving. Paarden zullen bovendien het voorbeeld volgen van een ander paard, dat gewend is aan de omgeving en gaat liggen.

Slaaptekort

Als een paard onvoldoende rust, kan het een slaaptekort oplopen waardoor het minder presteert en prikkelbaar is. Daarom is het belangrijk dat een paard genoeg rust kan nemen en zich ook veilig genoeg voelt om te gaan liggen. Heb je het vermoeden dat je paard onvoldoende rust doordat het niet gaat liggen? Neem dan je stal of paddock eens goed onder de loep. Mogelijk is het te hard waardoor je paard niet wil liggen, of te glad waardoor je paard niet gaat liggen omdat hij niet meer overeind kan komen. Ook kan de stal te klein zijn of mist je paard een maatje dat over hem waakt als hij slaapt.

Bron: Paardenwelzijnscheck / Buitenruiters