Hoe voel je of je paard onregelmatig loopt?

0
1871

Heb je wel eens op een paard gereden en je ineens gerealiseerd dat het voelt alsof het paard net niet helemaal goed loopt? Een soort onderbuikgevoel dat zegt: ‘hier gaat iets niet goed’ als je naar het ritme van de hoeven op de straat luistert of een iets zwaardere druk op de teugels bij elke tweede stap voelt. Het kan van alles zijn, maar de kans is groot dat je de gewraakte woorden ‘loopt mijn paard wel goed?’ uitspreekt tegen je rijmaatje.

Om snel door te hebben wat er aan de hand is en of je paard inderdaad niet goed loopt, is het goed om te weten waar je op moet letten. TheHorse geeft daarom een opsomming van tekenen dat er iets niet gaat zoals het zou moeten gaan.

Hoofd knikken of slepen

Je paard laat zijn hoofd bij de ene stap verder naar beneden zakken dan bij de andere. Een helderder teken dat er iets mis is kan je bijna niet krijgen. Als je paard dit laat zien, kun je er vrijwel zeker van zijn dat hij kreupel loopt, meestal aan een van de voorbenen. Vaak betreft het het tegenovergestelde been van het been dat naar voren gaat als hij zijn hoofd laat zakken.

Je paard sleept met een (achter)hoef of maakt ongelijke stappen. Een harde, vlakke ondergrond is ideaal om te luisteren of er iets niet helemaal goed gaat in de beweging van je paard. Je zal bijvoorbeeld horen dat het paard de ene hoef harder neerzet dan de ander of dat het paard met een hoef sleept.

Draaien

Je paard heeft er moeite mee om een bepaalde kant op te draaien. Het maken van een draai kan een goede manier zijn om een eventuele kreupelheid op te sporen. Dit kan je aan de hand doen (zoals tijdens een klinische keuring wel gedaan wordt), maar ook onder het zadel. Als je paard het moeilijk vindt om te draaien of een laterale beweging te maken, kan er iets mis zijn. De tekenen kunnen overduidelijk zijn: het hoofd begint te knikken of het paard begint korter te lopen, maar het kunnen ook heel subtiele  signalen zijn, waarbij het paard enkel lijkt te aarzelen.

Stug en afwijkend tempo

Je paard voelt stug aan. Een paard dat kreupel is, verkort zijn pas om ervoor te zorgen dat hij het pijnlijke been lang belast. Het kan dus zijn dat je paard stugger aanvoelt en niet zo vrij beweegt als anders. Soms kunnen paarden hierdoor misstappen maken, struikelen en zelfs vallen. Bovendien heeft kreupelheid niet enkel effect op het aangedane been, maar op de wijze waarop het paard zijn hele lichaam gebruikt.

Je paard loopt op een ander tempo dan normaal. Als een paard pijn wil voorkomen, kiest het er soms voor om zijn snelheid aan te passen naar een comfortabelere gang. Het kan dus voorkomen dat je paard ineens harder of langzamer gaat lopen zonder dat jij erom gevraagd hebt. In gevallen van lichte kreupelheid kun je soms enkel iets als een verlies aan kracht voelen, alsof de motor hapert terwijl jij tussen een arbeidsgalop en middengalop wilt schakelen.

Glijdend zadel

Het zadel glijdt steeds één kant op. Als je meerdere malen je zadel recht moet leggen tijdens een rit, kan dit een teken zijn dat je paard niet goed loopt. Een kreupelheid aan het achterbeen kan je namelijk het gevoel geven alsof jij en het zadel met name in draf naar één kant geduwd worden.

Landing

Je paard landt altijd op hetzelfde been na een sprong. Een alerte ruiter kan een kleine kreupelheid detecteren door te constateren dat het paard altijd op hetzelfde been landt na een sprong of opzij wijkt tijdens of net na de sprong. Het paard zal dit doen om het pijnlijke been te ontlasten.

(A)symmetrie

Het paard is erg asymmetrisch (of juist té symmetrisch) op een volte. Een kreupel paard loopt vaak nog weer een stukje slechter als je het op een volte laat draven. Wat je echter voelt op zo’n volte kan verschillen, afhankelijk van de wijze waarop je de volte rijdt en de reden van de kreupelheid.

Doordat je lichtrijdt veroorzaak je in draf altijd een vorm van asymmetrie, terwijl een paard dat op een volte loopt ook asymmetrisch is en een paard dat kreupel loopt ook. Door een volte te draven versterk je dus die asymmetrie (waardoor het paard duidelijk kreupel toont) of hef je die juist volledig op (waardoor het paard symmetrisch loopt terwijl je dat niet verwacht).

Andere ruiter

Je paard voelt vreemd aan voor een andere ruiter. Omdat je zo gewend bent aan je eigen paard, kan het zijn dat je een subtiele afwijking niet snel aanvoelt. Daarom kan het nuttig zijn om bij twijfel eens een andere ruiter op je paard te laten rijden. Deze voelt wellicht dingen die jij als normaal bent gaan beschouwen.

Gevoel

Je paard voelt ‘gewoon niet goed’. Er hoeft niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden te zijn. Als je je paard goed kent, merk je het vaak wel als je paard anders dan anders aanvoelt, ook al zeggen toeschouwers dat er niks aan de hand is.

Voor alle gevallen van kreupelheid geldt dat je er niet ‘doorheen’ zou moeten willen rijden. Stap af, vraag iemand om even mee te kijken en maak indien mogelijk een filmpje om naar je veearts te sturen.

Lees het volledige artikel, inclusief uitleg door professionals, op TheHorse (Engels).

Foto: Shutterstock