Neurologische vorm van rhinopneumonie in Oene

0
114

Op een locatie in het Gelderse Oene is de neurologische vorm van rhinopneumonie vastgesteld, dat bericht de Sectorraad Paarden. De aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten. Ook worden er geen paarden van buiten toegelaten.

De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan onder controle van een dierenarts.

EHV1

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1). Dit is een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Veelvoorkomend

Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op, eerder dit jaar ook in Oisterwijk. Het voorkomen van direct contact tussen paarden is een belangrijke preventieve maatregel.

Besmetting

Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen. Ook kan het virus worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen. Het beschermt de paarden echter niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als je je paarden van rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen, is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Bron: Sectorraad paarden
Foto: Pexels / Pixabay