Neurologische vorm van Rhinopneumonie in Lelystad

0
672
Archiefbeeld op rust staan.

Bij Manege Lelystad in Lelystad is de neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld, dat bericht de Sectorraad Paarden. Een paard is inmiddels overleden en twee paarden vertonen ziekteverschijnselen en zijn in quarantaine geplaatst.

De op de stal aanwezige paarden hebben in de afgelopen periode geen contact gehad met andere paarden en mogen de locatie de komende weken niet verlaten. Daarnaast worden er geen paarden van buiten toegelaten. Een dierenarts komt de paarden dagelijks controleren.

Bevestiging

Op Facebook maakte de manege bekend dat er sprake is van Rhinopneumonie. Ook werd er contact opgenomen met de Sectorraad Paarden. De Gezondheidsdienst voor Dieren kon na onderzoek bevestigen dat het inderdaad om Rhinopneumonie gaat.

Algemene informatie over Rhinopneumonie

Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als u uw paarden van Rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen, is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Bron: Sectorraad Paarden
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters