Neurologische vorm van rhinopneumonie in omgeving Arnhem

0
366
Archiefbeeld paarden.

Op een locatie in de omgeving van Arnhem is de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) vastgesteld, dat bericht de Sectorraad Paarden. Enkele paarden waren ernstig verlamd en moesten worden geëuthanaseerd. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft na onderzoek van neusswabs en bloedmonsters bevestigd dat de paarden rhinopneumonie hebben.

Andere paarden op de getroffen locatie hebben vooralsnog geen symptomen laten zien. Wel zullen deze paarden de locatie de komende weken niet verlaten en worden er geen paarden van buitenaf toegelaten. De dieren staan onder controle van een dierenarts.

Veelvoorkomende ziekte

Rhinopneumonie is een virusinfectie. De infectie kan zich uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen en komt veel voor in Europa. Elk jaar steekt de ziekte wel ergens de kop op, ook de neurologische variant.

Maatregelen

Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden en niet-besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via handen en kleding. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Bron: Sectorraad Paarden
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters