Onderzoek: Eigenaren realiseren zich niet dat paarden te dik zijn

0
181

Je paard is leuk zoals hij is, toch? Niemand is perfect, dat geldt ook voor paarden en het maakt ze niet minder lief. Echter, als het gaat om de lichamelijke conditie van je paard, moet je wel proberen objectief te blijven. Volgens Zwitserse onderzoekers is het belangrijk om het gewicht van je paard regelmatig te controleren. ‘Eigenaren zien vaak niet dat hun paarden te zwaar zijn’, stellen ze.

‘De eigenaren die meewerkten aan het onderzoek hadden moeite om te zien dat hun paarden te dik waren, hoewel het duidelijk te zien was door de objectieve wetenschappers’, aldus Marie Pfammatter van de Universiteit van Bern.

Body Condition Score

De onderzoekers bezochten 51 recreatiepaarden en hun eigenaren thuis en vroegen de eigenaren naar de conditie van hun paard. Aan de eigenaren werd gevraagd om hun paard een Body Condition Score (BCS) van 1 tot en met 6 te geven, waarbij 6 voor obees staat. De onderzoekers kozen ervoor om niet de normale BCS-index te gebruiken, om de eigenaren niet te beïnvloeden.

De paarden werden ook beoordeeld door de onderzoekers, waarna de verschillende scores werden vergeleken. Daar bleek nogal een verschil tussen te zitten.

Te dik

27,5% van de paarden die deelnamen aan de studie waren te dik, tot zelfs obees. De onderzoekers gaven die paarden een BCS van 5 of 6. Maar geen van de eigenaren scoorde zijn paard hoger dan een 5. De eigenaren onderschatten de lichamelijke conditie van hun paard volgens de onderzoekers.

Dieet en beweging

Pfammatter legt uit: ‘Het is belangrijk om het dieet van een paard af te stemmen op wat hij nodig heeft. Ook regelmatige beweging, die aangepast is aan de capaciteiten en behoeften van het paard, is nodig.’

‘Daarnaast moeten we paardeneigenaren bewust maken van de gevaren van obesitas bij paarden, en hen helpen om het bij hun paard te herkennen én er iets aan te doen’, besluit ze.

Bron: The Horse
Foto: Unsplash / Ursula Drake