Opnieuw ‘reuzenteek’ op pony aangetroffen

0
791
De hyalommateek is te herkennen aan de gestreepte pootjes.

Afgelopen vrijdag werd bij een pony in Wageningen een tropische hyalommateek aangetroffen, zo bericht Nature Today. Het is – voor zover bekend – de tweede keer dat een teek van deze soort op een Nederlands paard wordt gevonden. Eerder dit jaar trof een vrouw uit Odoorn een hyalommateek aan op haar paard. Inmiddels zijn er meer meldingen van de vondst van een hyalommateekbij de NVWA gedaan.

Warmte

Teken komen overal in het hele land voor. In Nederland zien we vooral de zogenaamde schapenteken. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Ze kunnen zich vastbijten in de huid van mens of dier en zo ook verschillende ziekten verspreiden.

De hyalommateek komt weinig voor in Nederland. Larven en nimfen (jonge teken) reizen mee met trekvogels en komen zo in ons land terecht, legt Nature Today uit. Eerder werd aangenomen dat ons land voor deze teek te koud zou zijn om het volwassen stadium te bereiken. Het tegendeel is inmiddels echter bewezen, mogelijk doordat het vorig jaar en dit jaar erg warm was.

Melding maken

Mocht je toch een hyalommateek tegenkomen, dan is het belangrijk om dit te melden bij de NVWA. Op hun website staat een speciaal formulier dat je in kunt vullen als je denkt met een hyalommateek te maken te hebben.

Maak duidelijke foto’s van de teek waarop ook de poten te zien zijn. Bewaar de teek (zo mogelijk levend) daarnaast in een potje op kamertemperatuur, maar niet in de zon. Noteer als laatste ook nog de plek waar je de teek aantrof en op welke datum dat was.

Bron: Nature Today / Buitenruiters
Foto: Daktaridudu op Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) / Passend gemaakt door Buitenruiters