Rhinopneumonie op KWPN-centrum Ermelo

0
83

Op het KWPN-centrum in Ermelo is bij één van de aanwezige hengsten uit het najaarsverrichtingsonderzoek het EHV-1 virus vastgesteld, zo bericht het stamboek. EHV1 is de variant van rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Drie paarden met ziekteverschijnselen

Afgelopen woensdag werd bij de training van de dressuurhengsten de beoordeling van een hengst beëindigd wegens een spontane afwijkende bewegingsvorm in stap. Er is vervolgens direct contact opgenomen met de dierenarts die de hengsten op het centrum veterinair begeleidt.

Een afgenomen neusswab bij dit paard testte negatief. Echter, later die dag stond een andere hengst met dikke benen, zonder koorts te hebben. Op donderdag had een derde hengst koorts, zonder verdere ziektekenmerken te tonen. Dit was reden om bij alle paarden de temperatuur op te nemen, maar tot op heden zijn er geen andere hengsten die ziek tonen.

Van de drie paarden met verschijnselen is een spoedtest op rhinopneumonie uitgevoerd. Hieruit bleek dat het paard dat met dikke benen stond zowel via de neusswab als bloedonderzoek positief testte op rhinopneumonie. Beide andere hengsten testten negatief.

Voorzorgsmaatregelen

Het KWPN geeft aan dat een negatieve test niet bewijst dat de betreffende paarden niet geïnfecteerd zijn met het virus. Het stamboek geeft aan dat er in elk geval aanwijzingen zijn dat het virus rondwaart in de stalgang waar de dressuurhengsten staan. De springhengsten staan in een andere stalgang en hebben andere ruiters en aparte verzorgers.

Alle voorzorgsmaatregelen worden volgens het stamboek genomen om de hengsten optimaal te verzorgen en verdere besmetting te voorkomen. Er vindt intensief overleg plaats met prof. dr. Marianne Sloet, specialiste Inwendige Ziekten van het Paard bij de Faculteit Utrecht. Tevens staat het paard waarbij de virusinfectie is vastgesteld geïsoleerd en worden de stallen van de drie hengsten die niet fit oogden dagelijks ontsmet. Alle andere paarden worden dagelijks getemperatuurd.

Paarden niet ophalen

Het KWPN adviseert eigenaren van de aanwezige hengsten om hun paarden op het KWPN-centrum te laten staan. Dit moet ervoor zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Op een later ogenblik zal worden besloten hoe het verrichtingsonderzoek van de dressuurhengsten zal worden voortgezet.

Bron: KWPN
Foto: Unsplash / Kirsten LaChance