Rhinopneumonie op stal in Hardenberg

0
389

Op een locatie in de gemeente Hardenberg is de neurologische vorm van rhinopneumonie vastgesteld, zo bericht de Sectorraad Paarden. Een paard is inmiddels geëuthanaseerd, twee andere paarden met neurologische symptomen zijn stabiel.

Maatregelen

De op de stal aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten. Ook worden er geen paarden van buitenaf toegelaten. De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan bovendien onder dagelijkse controle van een dierenarts.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1). Deze virusinfectie kan zich uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Veelvoorkomende ziekte

Rhinopneumonie is een veelvoorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als je je paard van rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Bron: Sectorraad Paarden
Foto: Unsplash / Annie Spratt