Tips om Jakobskruiskruid te herkennen

0
842
Archiefbeeld jakobskruiskruid.

De weilanden en bermen staan er vol mee: planten met vrolijke gele bloemetjes. Bij de meeste paardeneigenaren begint het dan al te kriebelen. Is het het beruchte Jakobskruiskruid, of een andere plant?

Herken de plant

Paarden eten doorgaans geen vers Jakobskruiskruid. Het gevaar zit hem in de gedroogde vorm, hooi en voordroog dus. Als de plant gedroogd is, wordt hij door paarden meestal niet meer als zijnde giftig herkend. Aan één hapje Jakobskruiskruid zal je paard niet doodgaan, maar als hij het structureel binnen krijgt kan dit leiden tot onherstelbare leverschade.

Denk je Jakobskruiskruid in je weiland te hebben of wil je de plant beter kunnen herkennen? Door alle onderdelen van de plant te identificeren kun je eenvoudig controleren of het inderdaad om Jakobskruiskruid gaat, of om een heel andere plant.

Algemene kenmerken

In het eerste jaar vormt de plant een onopvallende rozet, waardoor jonge planten vaak over het hoofd worden gezien. In het tweede jaar bloeien de meeste planten, zetten ze zaad en sterven ze af. De stengel is veelal iets paarsig van kleur, de bladeren van zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant iets wittig gekleurd. Waar de plant niet tot bloei komt (bijvoorbeeld door maaien of beweiding) blijven de planten als rozet aanwezig in de vegetatie.

Bladeren

De bladeren van Jakobskruiskruid en enkele verwante planten hebben langs de buitenrand een ovale bladschijf en hebben slechts één blaadje dat enkel of dubbel veerdelig is. Jakobskruiskruid heeft een dubbele insnijding van de bladrand en de bladeren zijn niet behaard.

Gehele plant

De stengel van de plant is taai en heeft dikwijls onderaan een rode verkleuring. Jakobskruiskruid bloeit vanaf juni tot en met oktober en wordt tussen de 30 en 100 centimeter hoog. De plant heeft verspreid staande bladeren.

Als jonge plant heeft Jakobskruiskruid ook rozetbladeren, die in een later stadium verdwijnen. De plant kan dus rozetbladeren hebben samen met stengelbladeren of uitsluitend stengelbladeren.

Bloemen

De bloemhoofdjes die aan één stengel van Jakobskruiskruid zitten, hebben bloemstelen van verschillende lengte, zodat de bloemhoofdjes tezamen een soort scherm vormen. De bloemen, die donkergeel van kleur zijn, hebben een bloemhart en bloemblaadjes. Let wel op: de bloemkleur is afhankelijk van de standplaats.

Verwijderen

Ben je ervan overtuigd dat het gele plantje in je wei Jakobskruiskruid is? Dan wil je het allicht verwijderen. Maaien kan, maar alleen voordat de plant in bloei staat want anders verspreiden de zaden zich alsnog. Gooi het afval niet op de mesthoop als de mest wordt uitgereden over het land.

De beste manier om deze plant uit je weiland te krijgen, is door hem met wortel en al uit de grond te trekken (draag handschoenen bij zonnig weer in verband met een verhoogde kans op een allergische reactie). Dit is een lastig, zwaar en tijdrovend karweitje want het gaat alleen goed als je het met de hand doet. Laat je een deel van de wortel zitten, dan is alle moeite tevergeefs, want uit de wortelresten groeit meteen weer een nieuwe plant.

Chemisch bestrijden door te spuiten met MCPP werkt alleen als de planten nog heel jong en klein zijn. Volwassen planten hebben zulke sterke wortels dat het heel lang duurt voor de gehele plant afgestorven is.

Bepalen of je met Jakobskruiskruid te maken hebt aan de hand van foto’s? Bekijk het artikel met enkele voorbeeldfoto’s hier.

Bron: Hartog / KNHS / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters