Uitbraken rhinopneumonie nu ook in landelijke pers

0
564

Eerder deze week was onder andere op Buitenruiters te lezen dat er rhinopneumonie is vastgesteld op een stal in Hardenberg. Inmiddels is bekend geworden dat het virus ook enkele kilometers verderop – in Slagharen –  is opgedoken. Nu er twee gevallen bekend zijn geworden in één regio, bericht ook de NOS over de getroffen stallen.

‘Hoop dat ze het redden’

Op beide stallen zijn er meerdere paarden ziek en is er inmiddels één paard geëuthanaseerd. Uit privacy-overwegingen noemt de Sectorraad Paarden de stallen waar het virus rondwaart niet bij naam. Eigenaar van de stal in Slagharen – Herman Koorman – heeft echter besloten zelf openheid te geven.

‘Ik ben dat dus, helaas’, vertelde hij aan het AD. ‘Een paard is al ingeslapen en overleden. Twee andere paarden zijn nog ziek. Mensen aan toe, ik hoop dat ze het redden’, vervolgt hij.

Hoe zijn paarden besmet raakten? Hij heeft er geen idee van. ‘Dit is het meest verschrikkelijke dat ik kan meemaken in mijn vak. Dit zo klote. Ik heb het er heel zwaar mee. Ik moet tot maandag wachten om te kijken of er meerdere gevallen bij komen bij mij. Een van de paarden heeft nog echt hele erge koorts… Wachten en duimen. Ik kan alleen maar hopen op positiviteit.’

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie is een veelvoorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als je je paard van rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Bron: NOS / AD / Sectorraad Paarden
Foto: Pexels / Edward Castro