Nieuw vaccin tegen staart- en maneneczeem geeft hoop

0
565
Hoeft inpakken straks niet meer?

Goed nieuws voor eigenaren van een paard met staart- en maneneczeem (SME). Er is een nieuw vaccin tegen ontwikkeld door Zwitserse wetenschappers dat zeer veelbelovend lijkt, bericht Horse & Hound.

Uniek vaccin

Het vaccin is uniek omdat het als eerste vaccin tegen SME de witte bloedcellen aanvalt die te maken hebben met de allergische reactie op de beet van knutten. Het vaccin werd getest op 34 IJslandse paarden, die een significante verbetering lieten zien na te zijn ingeënt.

SME is de meestvoorkomende huidaandoening bij paarden. Niet minder dan 10% van de paarden wereldwijd lijdt eraan. Paarden met SME reageren heftig op het speeksel van bijtende knutten. Het gevolg hiervan is dat de dieren ernstige jeuk, ontstekingen en kloven in bijvoorbeeld de manenkam krijgen.

Sterke klinische verbetering

Het onderzoek naar een nieuw vaccin werd geleid door een wetenschapper die verbonden is aan de universitaire kliniek in Zurich. De testpaarden kregen drie maanden lang elke maand een injectie, gevolgd door een zogenaamde booster. Daarna werd bekeken in hoeverre de SME-gerelateerde klachten waren veranderd ten opzichte van de periode voorafgaand aan de injecties en het jaar voorafgaand aan de injecties.

Daaruit bleek dat de klachten van de paarden die een placebo toegediend kregen hetzelfde waren gebleven, terwijl de paarden die daadwerkelijk gevaccineerd waren een sterke klinische verbetering lieten zien. De helft van de testpaarden liet een verbetering van 50% zien, terwijl nog een kwart zelfs met 75% verbeterde.

Goed alternatief

De wetenschappers verbonden aan het onderzoek denken dat deze behandeling – die vanaf 2020 of 2021 mogelijk zou moeten zijn – een goed alternatief is voor eigenaren van een paard met SME.

Bron: Horse & Hound
Foto: Wikimedia / Albert Jankowski