Vijfde paard overleden op Manege Lelystad

0
608
Archiefbeeld paarden.

Een maand geleden werd bericht dat de neurologische vorm van rhinopneumonie door de stallen van Manege Lelystad waarde. Nu, een maand later, zijn ze er nog niet vanaf. Inmiddels zijn er vijf paarden overleden als gevolg van een besmetting met het virus en is de manege al een ruime maand gesloten. De gevolgen zijn zowel op emotioneel als op financieel vlak enorm.

Elf besmette paarden

Sinds half oktober is de manege gesloten en staat een deel van de paarden in quarantaine. Bij elf paarden werd vastgesteld dat ze besmet waren met het rhinopneumonievirus. Afgelopen woensdag overleed het vijfde paard als gevolg van de ziekte. Met dit dier ging het al langere tijd niet goed. Toen het dier niet meer in de benen geholpen kon worden, werd besloten het uit zijn lijden te verlossen.

Een klein positief punt is dat er de afgelopen tijd geen nieuwe paarden ziekteverschijnselen hebben getoond. De manege stelt echter dat het nog te vroeg is om daar conclusies aan te verbinden, omdat de incubatietijd nog niet voorbij is.

Financiële steun

Los van het verdriet om de ziekte en overleden paarden, zorgt de uitbraak van rhinopneumonie ook voor een grote schadepost. Lessen gaan niet door, de kantine draait geen omzet en verhuur is ook niet mogelijk. Daarnaast worden er hoge kosten gemaakt voor bijvoorbeeld de inzet van de veearts, medicatie en het ontsmetten van de stallen. Van alle kanten wordt hulp geboden, zo is er een speciale website gelanceerd zodat mensen eenvoudig een donatie kunnen doen. Inmiddels is er via deze website ruim 18.000 euro binnengekomen.

Dat de hulp uit allerlei hoeken komt, blijkt wel. Zo organiseert het Almeersch Hippisch Centrum op 8 december een benefietavond voor hun pension- en manegeklanten. De totale opbrengst zal ten goede komen aan Manege Lelystad. Ook heeft Leefbaar Lelystad een voorstel gedaan om een flink bedrag dat nog ‘over’ was te doneren aan de manege.

Bron: Omroep Flevoland / Buitenruiters
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters